Vuurwerk in een pot

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

een grote glazen pot of vaas
een lepel
2 eetlepels olie
een maatbeker
voedingskleurstof (3 druppels blauw, 3 druppels geel en 3 druppels rood)

Beschrijving

Met oud en nieuw, chinees nieuwjaar of grote festivals wordt vaak vuurwerk afgestoken. Helaas mag dat niet het hele jaar door. Gelukkig hebben wij de oplossing! Verwacht geen grote knal zoals bij een 1000-klapper, maar de mooiste kleuren schieten door de pot heen. Net als bij echt siervuurwerk.

Vul de pot met water en zet deze op tafel. Pak nu de maatbeker en giet hier 2 eetlepels olie in. Druppel daarna de voedingskleurstof in de maatbeker bij de olie. Let op! Doe niet meer dan 3 druppels per kleur, anders is het effect weg en wordt je water zwart. Roer de olie en voedingskleurstof goed door elkaar zodat de kleurstof in allemaal kleine deeltjes breekt. Klaar voor het vuurwerk?! Giet het oliekleurstofmengsel in één keer in de pot met water. Even geduld en de show begint!

Let op!
Deze activiteit is niet gevaarlijk. Maar echt vuurwerk is wel supergevaarlijk. Ga daarom nooit zonder volwassene met echt vuurwerk aan de slag.

Wist je dat?!
Er in een 100.000-klapper bij lange na geen 100.000 rotjes zitten? In een 100.000-klapper zitten maar ongeveer 3.500 rotjes. Nog steeds best veel!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij de jongste kinderen creëert deze activiteit in eerste instantie voornamelijk het wauw-effect. Zij zullen vol verbazing en verwondering naar de reactie in de pot kijken. De wat oudere kinderen maken bij deze activiteit ook kennis met de beginselen van het begrip ‘chemische reactie’.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Op het moment dat je het mengsel bij het water giet, scheiden de olie en de kleurstof. Dit komt omdat de voedingskleurstof gemaakt is van water (op waterbasis). Olie en water mengen niet met elkaar. De olie blijft op het water drijven terwijl de kleurstofdeeltjes naar beneden schieten door het water.
Teq: Waarom? Daarom