Breien

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een bol (dikke) wol

Beschrijving

Breien is een techniek die vroeger veel werd gebruikt. Vraag maar eens aan je oma of een oudere buurvrouw of juf. Zij hebben vast al heel wat truien gebreid. Hiervoor gebruik je meestal breinaalden maar je kunt ook breien met je handen. Brei bijvoorbeeld eens een sjaal …

Maak de wol vast aan je pink met een knoopje. Houd je handpalm naar boven. Rijg de wol nu om en om tussen je vingers richting je wijsvinger. Doe dit niet te strak. Ben je om je wijsvinger heen dan rijg je weer terug naar je pink. Je duim doet niet mee. Doe dit 2 keer. Je ziet nu op alle vingers 2 stukjes wol. Nu trek je het onderste stukje wol over het bovenste stukje wol over je vinger heen. Dat doe je bij alle vingers. Controleer altijd of je twee strengetjes wol per vinger hebt voordat je ze over elkaar heen trekt. Het stukje wol dat je aan je pink hebt vastgemaakt, doet NIET mee. Dat maak je straks los als de sjaal iets langer is. Heb je bij je wijsvinger, middenvinger, ringvinger en pink de stukjes over elkaar heen gehaald? Dan rijg je weer 1 keer heen en terug net als in het begin. Nu heb je weer 2 stukjes wol op iedere vinger. Trek weer het onderste stukje over het bovenste stukje. Bij alle vingers. Dan rijg je weer heen en weer. Blijf dit herhalen. Als je na een tijdje je hand omdraait, zie je op de bovenkant van je hand al het begin van de sjaal! Blijf rijgen en de stukjes over elkaar heen halen tot je vindt dat de sjaal lang genoeg is. Haal dan voorzichtig de lussen van je vingers. Haal het uiteinde van de wol nu voorzichtig door de lussen die van je vingers komen. Hierna trek je het strak aan. Klaar is jouw sjaal! Als je het leuk vindt, kun je de sjaal nog versieren met kralen.

Tips & Tricks

  • Als je dikke wol gebruikt, krijg je een bredere sjaal.
  • Het duurt ongeveer een uur voordat de sjaal klaar is.
  • Voor 1 sjaal heb je ongeveer 1 bol wol nodig.
  • Wil je tussendoor even stoppen? Dan kun je het breiwerk van je hand afhalen. Doe dit heel voorzichtig. Let op met het terugzetten op je vingers: de lus waar de wol naar de bol gaat, moet bij je pink. Want je begint en eindigt altijd bij je pink.
  • Lukt het allemaal heel goed? Dan kun je de techniek aanpassen door bijvoorbeeld met 2 soorten wol tegelijkertijd te breien.
  • Lukt het niet meteen? Geef niet op! Het is juist leuk als het uiteindelijk wel lukt!
  • Rijg niet te strak! Dan krijg je koude vingers. Het is ook makkelijker om de lusjes over elkaar heen te trekken als het wat losser zit.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit is goed voor de fijne motoriek. In het begin lijkt het moeilijk maar met enige oefening zal het lukken om dezelfde handelingen steeds te herhalen en zal het ook steeds sneller gaan. Breien is goed voor je geheugen en je concentratievermogen. Kinderen ervaren dat het helpt als je soms even doorzet of volhoudt. Een foutje kun je zo herstellen, waarna je weer verder kunt. Kinderen oefenen dus met geduld, doorzettingsvermogen en ervaren dat fouten maken niet erg is. Belangrijke vaardigheden voor de toekomst.

Wist je dat breien ook rustgevend werkt? Dat komt door het ritmische karakter en de eindeloze herhalingen. Juist die herhalende bewegingen maken een ‘geluksstofje’ aan je in hersenen.