Vierkante zeepbel

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 3.6]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Samen
Legenda

Wat is er nodig?

Dit heb je nodig voor het zeepsop:

1 liter water, een halve beker afwasmiddel, een beetje cola, glycerine of suiker, een emmer of (grote) kom

Voor iets minder zeepsop: 500 ml water, 6 eetlepels afwasmiddel en een beetje cola, glycerine of suiker

Dit heb je nodig voor de kubus:

Optie 1: pijpenragers (van dat buigbare ijzerdraad met haartjes) of dun ijzerdraad, een tang of schaar

Optie 2: 12 luciferstokjes of cocktailprikkers en 8 stukjes klei

Eventueel: een gewone bellenblaas-blazer

Beschrijving

Denk je bij zeepbellen aan die ronde glimmende bollen? Probeer eens een vierkante zeepbel te maken!

Zo doe je het: Maak eerst het zeepsop. Doe het water in de emmer of kom. Schenk het afwasmiddel erbij. Roer het voorzichtig door elkaar, zonder dat er schuim ontstaat. Voor supersop roer je er een beetje cola, glycerine of suiker doorheen. Laat het even rusten. In de tussentijd maak je de kubus.

Zo maak je de kubus van pijpenragers of ijzerdraad: Kijk naar de foto om te zien hoe een kubus eruit ziet. Knip 6 gelijke stukken pijpenrager of ijzerdraad. Knip 1 langer stuk. Buig de 6 stukken om in een hoek van 90 graden. De uiteinden van de pijpenragers of het ijzerdraad verbind je met elkaar door ze om elkaar te buigen. Maak het lange stuk aan een hoek van de kubus vast. Dit is de steel om de kubus mee vast te houden. Houd de kubus vast aan de steel en dompel hem onder in het zeepsop. Haal hem eruit en schud voorzichtig. Doop de gewone bellenblazer in de emmer of kom met zeepsop. Blaas hiermee een bel en laat die in de kubus vallen. Wat zie je?

 Zo maak je een kubus van stokjes en klei: Kijk naar de foto om te zien hoe een kubus eruit ziet. Maak van de klei 8 bolletjes. Dit worden de hoekpunten van de kubus. Met de stokjes maak je de ‘ribben’. Druk de stokjes in de klei. Als je het goed hebt gedaan, steken er uit elk bolletje klei 3 stokjes. Pak de kubus beet en doop elke kant even in het sop. Wat zie je?

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Een zeepbel heeft een vliesje, dat bestaat uit een laagje water tussen twee laagjes zeep. Als je in een bellenblaas blaast, dan blaas je lucht in het vliesje. Het vliesje sluit zich rond de lucht en wordt een zeepbel. In dit proefje blijven de vliesjes aan de zijkanten van de kubus plakken. De deeltjes in het zeepsop trekken elkaar aan en proberen het vlies zo klein mogelijk te maken. Hierdoor ontstaat er in het midden een vierkante zeepbel!
Teq: Waarom? Daarom