Professioneel ‘slopen’

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.3]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een oud apparaat (scheerapparaat, cassetterecorder, computermuis, enzovoorts)

gereedschap (schroevendraaiers)

Beschrijving

Spullen uit elkaar halen (demonteren) is superleuk en ook nog eens heel leerzaam! Door apparaten uit elkaar te halen, kom je erachter wat er allemaal in een apparaat zit en hoe het eigenlijk werkt!

Je kunt natuurlijk bijna elk apparaat uit elkaar halen. Vraag aan je ouders of er een kapot of oud apparaat in huis is wat je mag demonteren. Let goed op dat je altijd eerst de accu van een apparaat verwijdert of de stekker eraf knipt. Let op! Knip nooit de stekker eraf, wanneer een apparaat in het stopcontact zit. Of haal de batterijen eruit. Apparaten met een printplaat moet je eerst een week laten staan voor je ze uit elkaar haalt. Bijvoorbeeld een computer, laptop, televisie of radio.

Een aantal leuke apparaten om uit elkaar te halen zijn:
Een scheerapparaat of ladyshave. In deze apparaten zitten tandwieltjes en een motortje. Zo kun je goed zien hoe het apparaat werkt!

Een computermuis. Maar dan wel een met een balletje aan de onderkant. Als je deze uit elkaar haalt, zie je heel duidelijk dat het balletje 2 wieltjes in beweging brengt.

Een oude cassetterecorder. Je kunt de snaarwieltjes en het motortje goed zien zitten. Onder begeleiding van een volwassene zou je zelfs de batterij erin kunnen doen. Dan zie je hoe het voor- en achteruit spoelen van een bandje werkt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Denk eens aan een fotocamera, een computertoetsenbord, een rekenmachine, een videoband of een afstandsbediening.

Tips & Tricks

Wanneer je het apparaat helemaal uit elkaar hebt gehaald, houd je allemaal kleine onderdeeltjes over. Die kun je natuurlijk gewoon weggooien als je klaar bent, maar er zijn 2 dingen die veel leuker zijn om ermee te doen! Probeer het apparaat ook weer helemaal in elkaar te zetten. Weet je nog waar alles hoort? Of gebruik de kleine onderdelen om er iets anders van te maken. Je eigen robot bijvoorbeeld!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Op deze manier leren kinderen meer over de werking van apparaten die in en om het huis aanwezig zijn. Normaal zien ze van deze apparaten alleen de buitenkant. Door ook de binnenkant te bekijken, krijgen zij kennis over de werking van verschillende gereedschappen. Het prikkelt de nieuwsgierigheid en stimuleert het logisch denken. Waarom werkt dit zo? Welk gereedschap kun je het beste gebruiken? Voor de oudere kinderen is het een uitdaging om de apparaten, als ze uit elkaar gehaald zijn, ook weer in elkaar te zetten.