Vliegende theezakjes

Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 2.9]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

theezakje

schaar

bord

lucifer

emmer water

Beschrijving

Een hete luchtballon heb je vast al eens door de lucht zien zweven op een mooie zomeravond. Maar hoe kan zo’n groot, zwaar ding eigenlijk vliegen? Kom er achter met dit gave experiment!

Doe dit experiment alleen samen met een volwassene die je kan helpen en zorg er altijd voor dat je een emmer water klaar hebt staat voor als het fout gaat. Dit experiment moet je buiten uitvoeren. Op een plek waar geen wind staat. een handige plek hiervoor is bijvoorbeeld achter een muurtje zodat de muur de wind tegenhoud. Verzamel alle materialen, zet het bord klaar op de grond of op een tafel. Knip nu voorzichtig het theezakje aan de bovenkant open (zoals op het plaatje). Haal de thee uit het zakje en vouw het zakje voorzichtig verder open. Gebruik je vingers om het zakje helemaal uit te hollen (foto 2). Zet het theezakje nu rechtop midden op het bord (met de open kant naar boven en beneden). Steek een lucifer aan en steek hiermee de bovenkant van het theezakje aan 2 kanten aan. Doe nu rustig een stap achteruit en kijk wat er gebeurt!

 

Wist je dat?!

Je kunt dit experiment ook in het groot doen. Misschien heb je er al eens van gehoord, een wensballon. Deze werken precies zoals het theezakje dat je zojuist hebt gebruikt voor het experiment. En wat het extra leuk maakt, is dat je een wens mag doen als je er een oplaat!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Door samen met een kind te praten over de werking van dit experiment wordt de cognitieve ontwikkeling gestimuleerd. Oftewel: een kind wordt geprikkeld om na te denken over hoe het kan dat het theezakje gaat vliegen door het gebruik van warmte. Door dit zelf uit te proberen en te ervaren krijgt het antwoord op deze vraag meer betekenis.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Doordat je het theezakje aansteekt verwarmd het vuur de lucht boven het zakje. Warme lucht is lichter dan koude lucht. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom naar boven. Het theezakje is zo licht dat het met de warme lucht mee omhoog stijgt.
Teq: Waarom? Daarom