Ademkracht

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 1.8]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een plastic tas
boeken
weegschaal

Beschrijving

We halen de hele dag door adem. Meestal hebben we het niet eens door dat we dat doen. Soms halen we juist heel bewust diep adem of blazen we extra hard uit. Hoe hard kun jij eigenlijk blazen? Een kaars uitblazen lukt vast wel, maar kun je ook een stapel boeken omverblazen?

Verzamel een stapel boeken. Weeg met een weegschaal hoeveel de boeken samen wegen. Probeer ongeveer 4 kilo aan boeken te verzamelen. Leg de boeken nu allemaal op een stapel op elkaar op tafel. Kun jij de stapel omverblazen?

4 kilo blaas je natuurlijk niet zomaar om. Pak nu eens de plastic tas. Leg deze eerst op tafel (zonder lucht erin en met de open kant naar je toe). Leg de stapel boeken nu op de plastic tas. Houd de open kant van de tas met je hand bij elkaar alsof je een ballon opblaast. Blaas dan in de tas. Lukt het nu wel om de boeken omver te blazen?

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen leren door deze activiteit dat er meerdere manieren zijn om een doel te bereiken. Door gewoon te blazen, lukt het niet. Maar door een andere techniek toe te passen, lukt het ineens wel. Zo ervaren kinderen dat er meerdere oplossingen kunnen zijn voor een probleem. Spelenderwijs leren kinderen de betekenis van een begrip als ‘zwaartekracht’.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Wanneer je gewoon tegen de stapel boeken aanblaast, gebeurt er niks. De zwaartekracht die de boeken bij elkaar houdt, is sterker dan jouw blaaskracht. Maar wanneer je in de plastic tas blaast, houdt de tas de lucht bij elkaar. Die lucht is uiteindelijk sterker dan de zwaartekracht en zorgt ervoor dat de stapel boeken omvalt.
Teq: Waarom? Daarom