Magie met limonade

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een bord
limonadesiroop
een waxinelichtje
een lucifer
een lege jampot
een muntje

Beschrijving

Zet een waxinelichtje in het midden van een bord. Leg het muntje ook in het bord (een beetje aan de zijkant). Doe een klein laagje limonade in het diepe bord, zodat het muntje net onder de limonade ligt. Steek samen met een volwassene het waxinelichtje aan. Zet nu de jampot omgekeerd over het waxinelichtje. Wacht tot het kaarsje uit is en kijk goed wat er gebeurt … het muntje pakken zonder natte vingers te krijgen, is opeens heel makkelijk!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Dit is een wonderlijke activiteit! Kinderen gaan automatisch nadenken over de werking ervan. Hoe kan het dat je het muntje zo kunt pakken? Door je samen te verwonderen versterk je de onderlinge band. En het levert veel plezier op. Stel open vragen als: “Wat denk je dat er gaat gebeuren?”, “Hoe denk jij dat het werkt?”. Het stimuleert de cognitieve ontwikkeling.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Het waxinelichtje gaat langzaam uit als je het glas er overheen zet (vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden, maar de zuurstof in het glas raakt op). Door het kaarsje wordt de lucht in het glas warm. Warme lucht zet uit waardoor de lucht niet meer allemaal in het glas past. Daardoor ontsnapt er een beetje warme lucht uit het glas (aan de onderkant). Na een tijdje koelt de lucht in het glas weer af waardoor de lucht samentrekt. Nu zit er niet meer genoeg lucht in het glas. De druk in het glas is nu lager dan de luchtdruk buiten het glas. De natuur wil de luchtdruk graag gelijk maken. Daarom wordt de lucht terug in het glas gezogen. Omdat er limonade in het bord ligt, wordt de limonade in het glas gezogen in plaats van lucht.
Teq: Waarom? Daarom