Is het een vliegtuig?

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Een vel A4 papier

Beschrijving

Kan een vliegtuig vliegen zonder vleugels? Vouw een kokervliegtuig en probeer het uit. Misschien is dit wel het vliegtuig van de toekomst!

Stap 1: leg het A4’tje met de lange kant naar je toe op tafel. Pak de onderste punten en vouw het tot ongeveer 2/3 van het papier.
Stap 2: druk de vouw onderaan met je duim plat.
Stap 3: pak de onderste punten weer en vouw het vel papier nog een keer dubbel.
Stap 4: druk de vouw weer plat.
Stap 5: doe hetzelfde nog een laatste keer. Het stukje dat je moet vouwen wordt steeds smaller en dikker. Je hebt het papier nu drie keer gevouwen.
Stap 6: nu komt het moeilijke deel. Van het rechte stuk papier ga je iets ronds maken. Buig de korte kanten naar elkaar toe en schuif de stukjes in elkaar.
Stap 7: voor extra stevigheid kun je er een plakbandje opplakken.

Je hebt nu een soort koker. Is dit een vliegtuig? Probeer het maar uit. Houd de koker in je hand met de stevige kant naar voren. Gooi hem recht voor je uit. Hoe snel kan hij vliegen?

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Het vouwen is een precies werkje. Werk daarom nauwkeurig. Lukt het niet meteen om de koker in elkaar te vouwen? Blijf rustig. Probeer het een paar keer. Of pak een nieuw vel papier en begin op nieuw. Ga door tot je een goede koker hebt. Zo leer je volhouden om een probleem op te lossen

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
De wereld verandert constant. Daarom is innovatie (vernieuwing) belangrijk. Niets blijft zoals het is. Ook het vliegtuig niet. Er zijn continu nieuwe ideeën in ontwikkeling. Wat dacht je van vliegtuigen op biobrandstof? Of van elektrisch vliegen. Of vliegtuigen zonder piloot? Allemaal veranderingen die we in de toekomst misschien wel tegen gaan komen.
Teq: Waarom? Daarom