Stalen zenuwen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Participatie
Legenda

Wat is er nodig?

Een plankje van 20 x 10 centimeter, een lampfitting (E10), een kroonsteentje, een AA-batterij (1,5 volt), een AA-batterijhouder, een gloeilamp (1,2 volt), een zwarte stroomkabel van 20 centimeter, een rode stroomkabel van 40 centimeter, 70 centimeter koperdraad, een kniptang (of combinatietang), schilderstape, een priem en een schroevendraaier.

Beschrijving

Het maken van deze bibberspiraal is niet moeilijk. Maar omdat je met stroomkabels aan de slag gaat, is het wel slim om de hulp van een volwassene te vragen.

Stap 1
Prik met een priem 2 kleine gaatjes in de plank (niet helemaal erdoorheen). Het ene gaatje maak je aan de linkerkant van de plank (in het midden van de 10 centimeter en ongeveer 2 centimeter van de kant). Het andere gaatje maak je op dezelfde plek maar dan aan de rechterkant van de plank.

Stap 2
Knip de koperdraad met de kniptang in 2 stukken: een stuk van 20 centimeter en van 50 centimeter. Leg het stuk van 20 centimeter even aan de kant. Pak de koperdraad van 50 centimeter. Prik 1 kant hiervan in het gaatje links. Buig de draad in een spannende vorm met bochten en prik hem dan in het gaatje rechts. Hoe meer bochten je maakt, hoe moeilijker je parcours wordt!

Stap 3
Klik de batterij in de batterijhouder. Plak de batterijhouder met de batterij erin met een stukje schilderstape vast op de plank.

Stap 4
Knip de zwarte stroomkabel in 2 stukken van 10 centimeter. Leg 1 stuk apart. Het andere stuk maak je vast aan het begin van de koperdraad en aan de batterij.

Stap 5
Pak het andere stuk zwarte stroomkabel. Gebruik een schroevendraaier om deze kabel vast te maken aan de lampfitting. Het andere uiteinde van de kabel maak je vast aan de batterij (aan de andere kant van de batterij dan in stap 4).

Stap 6
Maak de rode stroomkabel met een schroevendraaier vast aan de andere kant van de lampfitting. Draai het lampje nu in de fitting. Gebruik wat schilderstape om de fitting met lamp vast te maken op de plank.

Stap 7
Het uiteinde van de rode stroomkabel maak je vast aan het kroonsteentje. Het korte stuk koperdraad (uit stap 2) maak je aan de andere kant van het kroonsteentje vast. De andere kant van de koperdraad buig je voorzichtig in een lusje (net niet helemaal dicht, hij moet nog wel om je bibberspiraal passen!).

Stap 8
Je bibberspiraal is nu klaar! Pak het korte stuk koperdraad voorzichtig vast. Doe de lus om de bibberspiraal heen. Probeer het hele parcours af te leggen zonder dat het lampje gaat branden.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Het maken van een bibberspiraal is niet moeilijk. Maar je hebt er wel geduld, aandacht en concentratie voor nodig. Deze vaardigheden zet je ook in als je het spelletje speelt. Net als doorzettingsvermogen elke keer als het lampje begint te branden en je opnieuw moet beginnen. Zo leer je meteen omgaan met druk en spanning. Hoe goed presteer jij onder druk?