Maak een mini waterkringloop

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Deelnemers

groep kinderen
groep kinderen
kind alleen
kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten
buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Een plastic zak met zipsluiting, verschillende kleuren watervaste stiften (groen, blauw, rood, zwart), water, schilderstape en eventueel blauwe voedingskleurstof.

Beschrijving

  Stap 1: teken de waterkringloop op de buitenkant van je plastic zak. Het voorbeeld kan je helpen! Stap 2: vraag een volwassene om je te helpen water te verwarmen tot het langzaam verandert in stoom. Let op: het water mag niet koken. Stap 3: als je voedingskleurstof hebt, doe deze dan als eerste in de zak. Vul vervolgens de zak voor iets minder dan de helft met het warme water. Stap 4: druk de zipsluiting van de plastic zak goed dicht. Hang de zak nu met schilders-tape aan het raam (met de zipsluiting aan de bovenkant). Stap 5: de waterkringloop gaat beginnen. Ga voor het raam zitten of staan en geniet van de show!  

Ontwikkeling

Levensecht

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Het water dat je in de plastic zak hebt gegoten, is warm. Daardoor verdampt het water (van een vloeibare vorm naar gas). De waterdamp stijgt op in de zak en vormt kleine druppels boven in de zak (wolken). Als er teveel waterdamp bij elkaar komt, plakken de moleculen weer aan elkaar. Deze vormen samen een druppel. De druppel is te zwaar om in de lucht te blijven zweven dus valt hij weer naar beneden (regen). Als de zon door het raam in je zak schijnt, wordt het regenwater dat naar beneden valt weer opgewarmd door de zon. En zoals je ondertussen hebt geleerd: warm water verdampt. Zo begint de kringloop opnieuw!
Teq: Waarom? Daarom