Klaar voor de storm

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

buiten
buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

2 plastic flessen (1,5 liter zonder etiketten), ducttape en een carrosseriering M8 (deze kan je bij de bouwmarkt kopen).

 

Beschrijving

Vul 1 fles met water tot ongeveer 5 centimeter onder de dop. Zet de fles op tafel en leg de carrosseriering op de plek waar de dop hoort. Zet nu de andere fles (leeg én zonder dop) op z'n kop op de volle fles. Plak de 2 flessen, met het ringetje ertussen, aan elkaar vast met ducttape. Klaar voor de storm? Pak met je ene hand de onderste fles vast en met je andere hand de bovenste fles. Draai de flessen in één beweging om, zodat de lege fles onder staat en de volle fles erbovenop. Het water uit de volle fles wil nu graag naar beneden. Zo graag, dat er een draaikolk ontstaat.  

Tips & Tricks

Je kunt ook een draaikolk in een glazen pot maken. Verzamel een glazen pot met deksel, een theelepel, azijn, blauw afwasmiddel, blauwe voedingskleurstof en water. Maak de pot open. Vul deze voor 3/4 met water. Doe er een paar druppels voedingskleurstof bij. Doe nu een theelepel azijn en een theelepel afwasmiddel in het blauwe water. Draai de deksel van de pot heel goed vast (je kunt hem ook vastlijmen). Beweeg de pot nu in 1 richting rustig rond. Het water draait in dezelfde richting mee. Tadaaa … een draaikolk!

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Water is zwaarder dan lucht. Wanneer je de flessen omdraait, wil het water heel graag naar beneden en de lucht juist graag omhoog. Er is maar 1 weg, namelijk door het ringetje. Het water en de lucht kunnen niet tegelijk omhoog en naar beneden. Het water gaat draaien en daardoor ontstaat er een klein gaatje in het midden. De lucht kan hierdoorheen naar boven ontsnappen. Het effect is een gave draaikolk!
Teq: Waarom? Daarom