Zwemmende peperkorrels

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 1.8]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

peper (poeder of gemalen korrels)
water
een diep bord
afwasmiddel

Beschrijving

Normaal gebruik je peper om eten op smaak te maken. Maar je kunt peper ook gebruiken voor proefjes. Wist je bijvoorbeeld dat peper heel hard kan zwemmen?!

Dit proefje werkt alleen als het bord echt goed schoon is. Spoel het bord daarom eerst goed om met kraanwater. Gebruik hiervoor geen afwasmiddel. Droog het bord goed af.

Giet nu een laagje water in het bord. Strooi wat peper op het water (een pepermolen werkt heel goed hiervoor). De peper blijft op het water drijven. Doe nu een klein beetje afwasmiddel op je wijsvinger en prik dan met je vinger in het water. Kijk goed wat er gebeurt, want het gaat echt supersnel!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Voor de jongere kinderen is dit een leuk experiment waarover de kinderen zich kunnen verbazen. Met de wat oudere kinderen kan er een gesprek op gang komen over de werking van het experiment. Hoe kan het dat de peper wegdrijft als het water in aanraking komt met afwasmiddel? Werkt dit ook met andere soorten kruiden? Ga samen op onderzoek en leer samen meer over natuurkundige en scheikundige begrippen, zoals ‘moleculen’.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Water bestaat uit allemaal moleculen bij elkaar. Moleculen zijn kleine deeltjes die elkaar aantrekken. De deeltjes water die bovenop liggen, zijn heel sterk en zorgen ervoor dat de peper blijft drijven op het water. Wanneer jij de watermoleculen uit elkaar duwt met afwasmiddel kunnen ze de peper niet meer tegenhouden. De peper ‘zwemt’ dan supersnel naar de zijkant van het bord. Je kunt dit proefje maar 1 keer uitvoeren. Als je het nog een keer probeert zonder het bord eerst goed af te spoelen en af te drogen, werkt het niet. Dit komt doordat je de waterdeeltjes al uit elkaar hebt geduwd.
Teq: Waarom? Daarom