Suikerlolly

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

1 longdrinkglas

5 doorzichtige potjes (bijvoorbeeld lege en schoongemaakte  sambal- of mosterdpotjes)

5 kopjes suiker (kristalsuiker)

2 kopjes water

10 (lange) satéprikkers

bakpapier

10 wasknijpers

verschillende kleuren voedingskleurstof (liefst 5)

Steelpannetje

 

 

Beschrijving

Alles behalve gezond, maar wel super om te ontdekken hoe suikerkristallen ontstaan. En, daar ook nog eens je eigen lolly aan over te houden!

Stap 1: voorbereidingen
Verzamel alle ingrediënten en zet deze netjes op het aanrecht zodat je er goed bij kan.
Pak nu een stuk keukenpapier (ongeveer zo groot als een A4 blaadje) en leg dit op het aanrecht (kies een plek uit waar het niet in de weg ligt, want het moet een dagje blijven liggen).
Pak voorzichtig wat suiker tussen je vingers (duim en wijsvinger) en strooi de suiker over het bakpapier. Doe dit een paar keer zodat er over het hele bakpieper wat suiker verdeeld ligt.

Stap 2: suikersiroop
Zet een longdrinkglas op het aanrecht en vul deze voor ongeveer een kwart met water. Schep nu 5 theelepels gewone kristalsuiker in het water.
Pak nu de satéprikkers en roer met de prikkers voorzichtig door het glas. De suiker mengt nu met het water en hecht zich langzaam aan de prikkers. Blijf ongeveer 1 minuut roeren. Als de suikersiroop goed aan de satéprikkers zit leg je ze voorzichtig op het bakpapier. Zorg dat de prikkers elkaar niet raken. Laat de prikkers nu een nachtje op het bakpapier liggen om te drogen.

Stap 3: de volgende dag
Pak een steelpannetje en giet hier 2 kopjes water in. Vraag nu een volwassene om het steelpannetje met water op het fornuis te zetten en de pit aan te zetten, zodat het water begint te koken. Wanneer het water kookt mag het vuur klein. Voeg nu voorzichtig 5 kopjes suiker toe aan het kokende water. Pas op! Het is heet!! Roer de suiker voorzichtig door het water zodat het 1 geheel word. Vraag een volwassene  om het steelpannetje van het vuur te halen. Zet het pannetje ergens neer waar het water-suiker mengsel even kan afkoelen (ongeveer 10 tot 15 minuten).

Stap 4: het echte experiment
Zet, terwijl je wacht, vast 5 potjes klaar op de aanrecht. En pak de wasknijpers en satéprikkers op het keuken papier er ook al bij.
Als het water-suiker mengsel ongeveer 10 minuten is  afgekoeld mag het in de 5 potjes worden gegoten. Vraag een volwassene om je hierbij te helpen als je het lastig vindt. Druppel in elk potje een paar druppels van de voedingskleurstof (in elk potje een andere kleur).
Pak een voor een de satéprikkers en een wasknijper. Hang de satéprikker zo in het potje dat de prikker niet de zijkant of onderkant van het potje raakt. Met de wasknijper kun je de satéprikker vastzetten en in het potje laten hangen (zie plaatje).

Stap 5: het resultaat
Je zult zien dat zodra het water afkoelt de suikermoleculen zich aan je satéprikker gaan hechten en zich als kristallen vormen. Na een paar dagen is je suikerlolly klaar!

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
In warm water kan meer suiker oplossen dan in koud water. Omdat het water-suiker mengel afkoelt komen de twee ingrediënten ook weer een beetje los van elkaar. Er is niet meer genoeg ruimte voor alle suiker in het De suikerdeeltjes willen zich graag hechten aan iets anders. De satéprikker is een mooi object om zich aan te hechten. Zo ontstaan er allemaal kristallen aan de prikker. Al die kristallen bij elkaar vormen je eigen suikerlolly.  
Teq: Waarom? Daarom