Schaduw

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Een zonnige dag of een goede felle lamp

Beschrijving

Als er genoeg licht is, zijn er ook schaduwen. Je kunt soms best even schrikken van een schaduw, maar als je er eenmaal aan gewend bent kun je er ook hele leuke activiteiten mee doen!

Kies een ruimte uit waar je genoeg plek hebt om op de muur te kunnen kijken en op de grond of het plafond.

Praat met de kinderen over schaduwen. Laat ze zelf ontdekken hoe een schaduw werkt. Wat gebeurt er als je dichter bij de lamp gaat staan, of juist dichter bij de muur? Soms wordt je schaduw groter, soms juist kleiner. Kun je ook met je handen een schaduw maken? kan de schaduw ook praten?

Tips & Tricks

Het effect van de schaduw is heel anders met zon licht dan met kunstmatig licht. Vooral bij kunstmatig licht kun je nog heel erg spelen met de effecten. Een lamp aan het plafond geeft schaduwen gericht naar de grond. Maar als je een lamp op de grond zet, kun je juist hele mooie schaduwen op het plafond maken.

Laat jongere kinderen vooral ontdekken en spelen met hun eigen schaduw. Wat oudere kinderen kun je ook een schaduw spel laten maken. met hun handen kunnen ze al eenvoudig happertjes maken die op het plafond een heel avontuur beleven!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen zijn verrast! Je kunt van alles met je schaduw en dat levert plezier op. Het maakt ook dat je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en dat je wellicht wilt proberen om allerlei vormen of dieren te maken. Zo oefen je niet alleen je motoriek en ooghand-coordinatie, maar ben je spelenderwijs ook bezig met meten en rekenen. Bijvoorbeeld door uit te proberen hoe je het beste ten opzichte van het licht kunt gaan staan. Verder weg of juist dichterbij?