Raket aan een rietje

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

een rietje

papier

plakband

Beschrijving

5… 4… 3… 2… 1… klaar om te vuren! Een raket bouwen is nog nooit zo makkelijk geweest!

Knip een A4 papier in 4 stukken zodat je een kwart papier overhoudt (A6). Rol dit stukje papier zo op dat het papieren rolletje om het rietje heen past. Vouw nu het uiteinde van het rolletje dubbel en plak dit met plakband vast.

Plaats het papieren rolletje nu over het rietje. Houd het rietje omhoog met de dichtgevouwen kant van het rolletje naar boven. Blaas dan zo hard je kunt op het rietje… tada, jouw raket vliegt de kamer door!

Tips & Tricks

Je kunt natuurlijk nog experimenteren met je raket. Maakt het verschil hoe hard je blaast? Of doet de raket het beter als je hem langer of korter maakt? Wat gebeurt er als je je papierenrolletje vleugels geeft zoals een echte raket?

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen ervaren dat je met eenvoudige materialen en met een klein beetje techniek veel plezier kunt hebben. Het is van belang dat je de instructies goed opvolgt en dan kun je gaan spelen. De activiteit daagt ook uit tot experimenteren. Wat gebeurt er als je hem iets anders maakt? Of als je harder of juist zachter blaast?

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Doordat je het rolletje aan de bovenkant hebt dichtgeplakt kan de lucht die jij in het rietje blaast nergens naartoe. Toch wil de lucht eruit. Hiervoor moet de lucht het papieren rolletje (jouw raket) wegduwen. De raket wordt dan met de lucht mee omhoog geduwd, waardoor je raket de kamer door vliegt!
Teq: Waarom? Daarom