Nat of droog?

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

een bak met water (liefs doorzichtig)

een glas

keukenrol

 

Beschrijving

Keukenrol is gemaakt om vocht op te nemen. De meeste reclames scheppen zelfs op over hoeveel vocht 1 blaadje keukenpapier kan opnemen! Toch kun je het papier ook onder water houden zonder dat het nat wordt… lees snel verder en ontdek hoe dat kan!

Stap 1:
Zet alle materialen die je nodig hebt op tafel. Vul de bak met water (net iets onder de rand).

Stap 2:
Scheur 1 stuk van de keukenrol af en maak een prop ervan. Leg de prop nu in het water. Klopt het wat ze zeggen over keukenrol? Absorbeert het papier een deel van het water?

Stap 3:
Pak een nieuw stuk keukenrol, maak hier weer een prop van en duw de prop in een glas. Houd het glas nu op zijn kop, blijf de prop zitten?

Houdt het glas op zijn kop (recht) en duw het glas door het water naar de bodem van de bak. Zet het glas op de bodem. Laat het glas een paar tellen op de bodem staan en haal het glas dan weer uit het water. Let op! Je moet het glas wel in een rechte lijn naar boven trekken als je dit doet!

Wat zie je nu? Is het keukenpapier droog gebleven?

 

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Dit is een wonderlijk experiment waarbij de nieuwsgierigheid van kinderen wordt geprikkeld. Stel vragen waardoor je kinderen spelenderwijs kritisch leert nadenken. En ga samen op zoek naar de antwoorden, bijvoorbeeld door te experimenteren met andere materialen in het glas.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Hoe kan het dat het keukenpapier droog is gebleven? In het glas zit lucht. Deze lucht kan er niet zomaar uit en heeft dus ruimte nodig. Hierdoor kan het water niet in het glas en wordt het papier niet nat. Wanneer je het glas een heel klein beetje schuin houdt, kan de lucht wel uit het glas ontsnappen. Als dit gebeurt is er wel ruimte voor het water en zal je keukenpapier dus wel nat worden.  
Teq: Waarom? Daarom