Maak je eigen zonneoven

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

aluminium folie
een grote lege pizza doos
huishoudfolie (plastic folie)
liniaal
zwarte marker (stift)
een mesje of een schaar
lijm en Plakband
zwart papier

Beschrijving

De zon is warm. Warm genoeg om overheerlijke koekjes mee te maken. Lees snel verder hoe je je eigen zonneoven maakt!

Stap 1
Gebruik de zwarte marker en de liniaal om een vierkant te tekenen op de deksel van je pizzadoos. Zorg ervoor dat er ongeveer 2 cm van de randen van de deksel overblijven.

Stap 2
Snijd voorzichtig met een mesje (of een schaar) 3 kanten van je getekende vierkant open. De voorkant en de zijkanten. De achterkant van je vierkant mag je vast laten zitten.

Stap 3
Vouw je getekende deksel open, zodat de achterkant vast blijft zitten. Zo heb je in de deksel een nieuwe deksel/luik gemaakt.

Stap 4
Smeer de binnenkant van je nieuwe deksel in met lijm. Wikkel er daarna aluminiumfolie overheen. Zorg ervoor dat de folie strak om je deksel zit en het folie de deksel helemaal bedekt.

Stap 5
Knip met een schaar nu 2 grote stukken van het huishoudfolie. Zorg ervoor dat de stukken groter zijn dan de pizza doos.

Stap 6
Open de “echte” deksel van de pizza doos. Hier zit nu een gat in. Dat gat gaan we dichtmaken met plastic. Span het plastic om de onderkant van de deksel (over het gat) en plak het goed vast met plakband.

Stap 7
Doe de “echte” deksel van de pizza doos weer dicht maar laat je “nieuwe” deksel open staan. Je hebt het gat vanaf de onderkant al dichtgemaakt met plastic. Gebruik het 2e stuk plastic om ook de bovenkant dicht te maken. Plak ook dit stuk plastic weer goed vast met plakband.

Stap 8
Doe de doos weer open en bedek de bodem en de randen van de doos met aluminiumfolie. Leg er daarna een vel zwart papier op.

Stap 9
Je zonneoven is klaar! Zet hem op een warm plekje in de zon en plaats de nieuwe deksel schuin, zodat het aluminiumfolie de zon weerkaatst in de pizzadoos. Het folie weerkaatst de warmte. Het huishoudfolie verdubbeld de warmte en warmt alles wat in je oven zit op.

Bekijk het filmpje voor meer uitleg.

Tips & Tricks

Recept
Een super lekker recept voor in je eigen zonneoven zijn deze koekjes:

Benodigdheden:
Maria-koekjes, dunne stukjes pure chocolade en marshmallows.

Wat moet je doen:
Pak twee maria-koekjes. Leg deze op de zwarte bodem van je zonneoven. Leg op het ene koekje marshmallow (die kun je het beste eerst in 5 stukjes snijden/knippen). Leg op het andere koekje een paar stukjes chocola (breek de chocola ook eerst in kleine stukjes).

Geduld:
Nu heb je alleen nog wat geduld nodig. Zet je zonneoven op een mooie plek in de zon, de warmte zal de marshmallows en chocolade doen smelten. Als alles is gesmolten kun je de twee koekjes als een hamburger op elkaar leggen en heb je een heerlijk koekje! Smakelijk eten

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Door je eigen zonneoven te maken oefenen kinderen spelenderwijs met meten en rekenen. Ze oefenen hun grove en fijne motoriek en hun ooghand-coordinatie.
Daarnaast leren ze over eigenschappen van verschillende materialen in verschillende omstandigheden. Als het klaar is, zullen ze ervaren dat het plezier oplevert als je trots bent op jezelf.