Maak je eigen lijm!

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

maizena
water
pan (en fornuis)
papier

 

Beschrijving

Je hebt heel veel verschillende soorten lijm. Je hebt er vast al een hoop gebruikt op school of de BSO. Maar heb je al eens zelf lijm gemaakt? Lees snel verder, want wij weten hoe het moet!

Stap 1
Doe een kopje 150 ml water en 2 eetlepels maïzena in een pannetje en roer het geheel goed door elkaar. Zet daarna je pannetje op het fornuis.

Stap 2
Bij deze stap heb je de hulp van een volwassene nodig. Zet samen het vuur aan onder het pannetje. Roer het soms voorzichtig door en wacht tot het water kookt. Haal dan je pannetje weer van het vuur en giet je mengsel over in een bakje.

Stap 3
Laat je mengsel goed afkoelen in het bakje. Daarna is je lijm alweer klaar! Makkelijk he? Probeer je de lijm even uit met wat papier? Als het blijft plakken is de lijm helemaal gelukt!

 

Wist je dat?
Je deze lijm zelfs zou kunnen gebruiken als gel voor in je haren! De lijm of gel wordt goed hard en zet je haren in de mooiste stekels. Als je je haar weet nat maakt dan lost de lijm gemakkelijk op en zit je haar weer helemaal normaal.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen worden verrast bij deze activiteit. Ze leren over eigenschappen van verschillende materialen in verschillende omstandigheden. Ze ervaren dat je met verschillende materialen dus ook verschillende activiteiten kunt doen en dat je dus zelfs iets heel bruikbaars kunt maken. Als dat is gelukt ervaren kinderen hoe het voelt als je je trots voelt en dat je door een nieuwsgierige en onderzoekende houding veel kunt leren en leuke dingen kunt beleven.