Eitje uitblazen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een rauw ei
een steelpan
een speld of naald
een satéprikker of tandenstoker
een kom
verf

 

Beschrijving

Versier je ei voor in de paastak. Maar dan wel op een manier waarbij je ei niet gaat stinken.

Wanneer je een rauw ei schildert voor in de paastak kan hij kapot vallen. Gekookte eieren zijn zwaar voor in de paastak. Een goed idee is om een ei eerst uit te blazen, waarna je het mooi kan versieren.

Stap 1
Pak een rauw ei en leg het voorzichtig in een steelpannetje. Houd het pannetje een klein beetje schuin en houd het pannetje met het ei erin even onder de warme kraan. Hierdoor wordt je ei wat zachter en kun je het makkelijker uitblazen.

Stap 2
Prik met een speld voorzichtig een gaatje in de onderkant en in de bovenkant van het ei. Zorg dat je diep genoeg prikt, zodat ook het vliesje aan de binnenkant van het ei kapot gaat.

Prik voorzichtig een satéprikker in het gaatje aan de onderkant. Roer met de satéprikker zachtjes door het ei, zodat de dooier kapot gaat. Pas op dat de schaal van het ei niet breekt.

Stap 3
Houd je ei met de onderkant naar beneden boven de kom. Blaas nu op het gaatje aan de bovenkant van je ei. Je moet heel hard blazen, maar als je even volhoudt, loopt het ei langzaam leeg.

Stap 4
Houd de schaal voorzichtig onder de kraan, zodat er water in stroomt. Blaas het water daarna weer uit de schaal. Zo wordt de binnenkant van het ei schoon. Je kunt dit een paar keer achter elkaar doen om de schaal goed schoon te maken.

Stap 5
Je hebt je ei nu uitgeblazen. Laat de eierschaal nu minimaal 15 minuten drogen, zodat hij hard kan worden. Als je schaal helemaal droog is, kun je hem schilderen of beplakken en ophangen in de paastak.

Fijne Pasen!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit moet je heel voorzichtig en precies te werk gaan. Het kan best lastig kan zijn om het ei niet te laten breken. Lukt het in een keer of zijn er meerdere eieren voor nodig? Kun je het alleen of wil je om hulp vragen? Zet je door of geef je het op? Soms lukken dingen niet in een keer en vraagt dit iets van het doorzettingsvermogen van kinderen. Als het ei leeg en droog is kunnen kinderen aan de slag met het versieren van het ei zodat deze een mooie plek kan krijgen in de paastak.