CSI vingerafdrukken

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

klei

talkpoeder

breed plakband

vergrootglas

zwart papier (of een andere donkere ondergrond)

een poederkwast

een bord

Beschrijving

Tegenwoordig kan de politie heel veel zaken oplossen met moderne apparatuur, zoals DNA onderzoek en vingerafdrukken. Dat laatste is niet eens zo ingewikkeld! Je kunt ook je eigen vingerafdruk makkelijk afnemen of opsporen!

Elke keer als je iets vastpakt met je handen laat je een vingerafdruk achter. Deze kun je niet zien en dat is maar goed ook want anders zouden we de hele dag overal vingerafdrukken zien. Met een goede vingerafdruk kan de politie een dader vaak makkelijk opsporen. Gelukkig bestaan er trucjes om een “onzichtbare” vingerafdruk zichtbaar te maken!

Pak eens een stukje klei en rol dit tot een mooi balletje. Leg het balletje dan op tafel en duw voorzichtig met je duim het balletje plat. Let op dat je drukt met je duim maar verder niet beweegt. Als je jouw duim nu weer omhoog haalt staat jouw vingerafdruk in de klei. Met een vergrootglas kun je die afdruk nog beter zien. Hoe ziet jouw afdruk eruit?

Er is nog een andere manier om je vingerafdruk te bekijken. Hiervoor smeer je eerst je vinger in met talkpoeder. Pak dan voorzichtig een stuk breed plakband en plak dit op je vinger met het talkpoeder. Als je het plakband nu weer lostrekt blijft je afdruk achter op het plakband! Leg het plakband maar eens op een vel zwart papier of een donkere ondergrond (met de plakkende kant naar boven). Dan kun je jouw vingerafdruk nog beter zien!

Wanneer je een schoon glas vastpakt met je handen laat je ook een afdruk achter. Je kunt deze afdruk ook weer er vanaf halen, net zoals de politie dat doet! Schud een beetje talkpoeder op een bord. Pak nu een poederkwast en dip deze in de talkpoeder. Veeg met de kwast voorzichtig, over het glas (zonder te duwen, anders veeg je de afdruk weg). Het poeder blijft nu zitten op de plek waar jouw vingerafdruk staat. Met een stuk breed plakband kun je deze afdruk nu weer van het glas afhalen. Plak het plakband op het glas, duw het even zachtjes aan en haal het er dan weer voorzichtig af. Tada, jouw vingerafdruk!

Je kunt dit natuurlijk op nog veel meer plekken doen, denk aan de deurklink, de afstandsbediening, een tablet of smartphone enzovoort.

 

Wist je dat?
Geen enkele vingerafdruk hetzelfde is. Alle vingerafdrukken zijn verschillend. Zelfs die van ééneiige tweelingen! Onze vingers zijn trouwens niet de enige plek met dit soort lijnen. Kijk maar eens op je tenen, daar heb je ze ook!

Tips & Tricks

Neem ook eens de vingerafdruk van mensen om je heen af. Zit er verschil in?

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Spannend! Deze activiteit nodigt uit tot onderzoeken. Je waant je een forensisch onderzoeker als je je speurwerk verricht. Je moet heel nauwkeurig te werk gaan, anders is je vingerafdruk niet goed zichtbaar.

Bekijk als je met meerdere kinderen dit spel doet of je elkaars vingerafdrukken kunt herkennen? Lijken de afdrukken erg op elkaar of zie je verschil?

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Op onze huid en dus ook op onze vingers, hebben we een natuurlijk vetlaagje zitten. Die vetlaag zorgt ervoor dat we een afdruk achterlaten wanneer we iets aanraken. Door de lijnen die op onze vingers zitten laten we niet één grote vlek achter, maar een hele mooie vingerafdruk waarbij de lijnen duidelijk zichtbaar zijn.
Teq: Waarom? Daarom