Kunst van speksteen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Een of meerdere stukken speksteen, een grove en fijne vijl, grof en fijn watervast schuurpapier.

Beschrijving

Werken met speksteen gaat in verschillende stappen. Volg de stappen hieronder om je eigen kunstwerk te maken.

Stap 1: de voorbereiding
Bedenk eerst wat je wilt maken. Wil je iets kleins maken zoals een hangertje voor een ketting, of wil je een groter kunstwerk maken? Denk na over de vorm. Bijvoorbeeld een hartje, haaientand of driehoekje. Of maak je een fantasievorm? Weet je wat je wilt maken? Pak dan een stuk speksteen om jouw kunstwerk mee te maken.

Stap 2: bewerken van speksteen met een vijl
Je zorgt met een vijl dat je een grote versie maakt van wat je uiteindelijk wilt maken. Kijk goed naar je steen en draai hem af en toe om. Werk eerst met een grove vijl en daarna met een fijne vijl.

Stap 3: schuren en polijsten van de speksteen
Heeft de speksteen ongeveer de vorm die je had bedacht? Dan wordt het tijd voor de details. Hiervoor gebruik je grof schuurpapier. Hiermee kun je veel fijnere details maken dan met een vijl. Werk met het schuurpapier de hele steen rond en maak hem mooi glad. Houd de steen tussendoor eens onder de kraan of dompel hem in een bakje met water. Zo kun je de kleuren mooi zien! Zorg er met schuurpapier voor dat alle krassen verdwijnen.
Ben je tevreden met de vorm en zitten er geen krassen meer op de steen? Dan ga je verder met watervast, fijn schuurpapier. De steen moet nu helemaal glad worden! Ook nu houd je de steen af en toe onder de kraan of dompel je hem in een bakje water. Zo wordt je steen nog mooier en gaat hij helemaal glanzen als je goed schuurt.

Stap 4: polijsten van de speksteen met olie
Ben je tevreden over de vorm en is je steen helemaal glad? Droog hem dan af met een handdoek. Nu kun je hem verder polijsten met een beetje slaolie. Doe een paar druppels op de steen en wrijf het met een doek goed in. Dit kun je eventueel een paar keer herhalen. Glanst je steen mooi? Dan is je kunstwerk klaar!

Tips & Tricks

Het werken met speksteen is erg leuk maar geeft wel veel stof! Het is slim om de activiteit buiten te doen. Kan dit niet, zorg dan dat je een ruimte kiest zonder elektrische apparaten. Je kunt het steenstof gemakkelijk verwijderen met een borstel en een vochtige doek. Laat kinderen niet in een kleine ruimte met speksteen werken. Bereid kinderen voor op de mogelijkheid dat speksteen kan breken. Bespreek deze mogelijkheid om teleurstelling achteraf te voorkomen.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen ervaren dat speksteen anders voelt en dat je er vormen en beelden van kunt maken. Het bewerken is goed voor de fijne motoriek. Zelf iets creëren is goed voor het creatieve proces en de fantasie. Als het kunstwerk klaar is, kunnen kinderen er erg trots op zijn. Dit is goed voor het zelfvertrouwen.