Sterk water?

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Water, peper, afwasmiddel, 2 diepe borden, punaise zonder plastic kapje

Beschrijving

Vul de beide borden met water. Laat de punaise op het water in het ene bord drijven. Doe er een druppel afwasmiddel bij. Kijk wat er gebeurt. Strooi wat peper op het water van het andere bord. Doe een druppel afwasmiddel in het water met de peper. Kijk wat er gebeurt.

Tips & Tricks

Proefjes met dank aan Centrum JongerenCommunicatie Chemie

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
De punaise zinkt en de peper gaat naar de zijkant van het bord. Water heeft oppervlaktespanning. Dat betekent dat de watermoleculen elkaar heel goed vasthouden. Het lijkt daardoor zelfs of er een vliesje op het water ligt. Door het vliesje kunnen insecten op water lopen en blijven punaises en peperkorrels drijven. Zeep zorgt ervoor dat het vliesje breekt. Als het vliesje is gebroken, zinkt de punaise en gaat de peper naar de rand van het bord. Door de oppervlaktespanning kun je met alleen water de was en de afwas moeilijk schoon krijgen. Met zeep erbij gaat dat veel makkelijker, omdat de zeepmoleculen tussen de watermoleculen gaan zitten en daardoor het vliesje minder sterk maken.
Teq: Waarom? Daarom
Logo Kinderopvang BijDeHandLogo Kern KinderopvangLogo Triodus KinderopvangLogo IJsselkids KinderopvangLogo COKD KinderopvangLogo KOKO KinderopvangLogo Stichting GroeiBriljantLogo Stichting Peuterwerk AlbrandswaardLogo Stichting DeTafelVanLogo De BuitenwereldLogo Stichting Jeugd- en JongerenwerkLogo BuurtwerkLogo Van Brienenoordschool