Sop in de zee?

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Zeewater (als je dat niet hebt: water met zout), water, waspoeder, koffiefilter, koffiefilterhouder, 2 glazen, 2 eetlepels, 2 rietjes, een vriendje of vriendinnetje

Beschrijving

Zet de koffiefilter in de filterhouder en filter het zeewater boven een van de glazen. als je geen zeewater hebt, los je een eetlepel zout op in een glas water. Dit hoef je niet te filteren. Vul het andere glas met kraanwater. Doe in ieder glas een eetlepel waspoeder. Roer in de glazen tot alle waspoeder is opgelost. Zet in ieder glas een rietje. Geef een glas aan je vriendje of vriendinnetje en blaas een minuut lang door het rietje. Wie krijgt het meeste schuim?

Tips & Tricks

Zin in meer activiteiten? Ga naar: c3.nl/ontdekchemie

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen leren dat er verschillende soorten water is, hoe werkt dat en wat gebeurd er? Door dit proefje leren ze spelenderwijs.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Met zeewater kun je minder goed schuim maken dan met kraanwater. Om schuim te maken moeten er zeepmoleculen tussen de watermoleculen zitten. In zeewater zit zout. Er zitten daarom zoutmoleculen tussen de watermoleculen daarom passen er minder zeepmoleculen bij. Als je de zeep oplost, merk je ook dat dit moeilijker gaat in zeewater. Kleding wordt daarom minder goed schoon als je deze in zout water wast.
Teq: Waarom? Daarom