Bruisraket

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijd

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen
buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Water, een bruistablet, een eetlepel, koker van de bruistabletten met dop (geen draaidop!), gekleurd papier, lijm, een schaar, een diep bord

Beschrijving

Bouw je eigen raket om de bruistabletten heen met het papier, de lijm en de schaar. Schuif je raket nog even van de koker af. Deze heb je later weer nodig. Vul de koker met 2 eetlepels water. Doe de bruistablet erbij en sluit meteen de koker met de dop. Zet de koker op de dop (dus met de dop naar beneden) op het diepe bord. Schuif je raket er omheen. Ga snel 5 passen achteruit. Kijk wat er gebeurt.

Tips & Tricks

Let op: je raket kan hard wegschieten, dus ga op tijd achteruit.

Verder experimenteren?

  • Gaat het sneller als je meer water gebruikt?
  • Gaat het sneller met een andere vloeistof, bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap?
  • Wat gebeurt er als je 2 bruistabletten en 4 eetlepels water gebruikt?
  • Maakt de vorm van je raket nog uit?

Proefjes met dank aan Centrum JongerenCommunicatie Chemie

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Je raket wordt gelanceerd. In bruistabletten zitten de poeders natriumwaterstofcarbonaat en citroenzuur. Als een bruistablet nat wordt, reageren deze twee poeders met elkaar. Er ontstaat bij de reactie koolzuurgas (CO2, koolstofdioxide). Dit gas kan niet ontsnappen uit de koker omdat de dop erop zit. Er ontstaat steeds meer gas, dat meer ruimte inneemt dan het water en de bruistablet. Het gas drukt harder en harder tegen de dop. Als de druk in de koker heel hoog wordt, schiet de koker ineens van de dop af en neemt je raket mee de lucht in.
Teq: Waarom? Daarom