Wijzer door de zon

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Een stok, een watervaste stift, 12 kiezelsteentjes en de tijd op een klok, horloge of telefoon.

Beschrijving

Hoe laat is het? Daar kom je gemakkelijk achter. Je kijkt op de klok, je horloge of je telefoon. Vroeger was dat anders. Toen werd de zon gebruikt om te bepalen hoe laat het was. Dat kun jij ook! Maak je eigen zonnewijzer.

Zo maak je een zonnewijzer
Rond het middaguur staat de zon op haar hoogst in het zuiden. Steek om 12 uur een stokje in de grond. Hierdoor ontstaat er schaduw. Leg een steentje in het verlengde van die schaduw. Schrijf er 12 op. Kijk een uur later opnieuw. De schaduw is wat verder. Leg opnieuw een steentje. Schrijf er 1 op. Doe dit ieder uur tot de zon ondergaat. Sta de volgende dag vroeg op en ga verder met de uren tot 12 uur. Nu heb je een klok gemaakt die werkt als de zon schijnt!

Fantaseer over de toekomst. De klok heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Van zonnewijzer, naar kerkklokken. Van klokken in de huiskamer naar polshorloges en smartphones. Hoe weten we over 30 jaar hoe laat het is? Wat denk jij?

Tips & Tricks

  1. Maak een zonnewijzer in de zomer. Dan staat de zon op haar hoogst.
  2. Maak een zonnewijzer van een papieren bordje. Prik in het midden een potlood. Dit potlood zorgt voor de schaduw. Zet elk uur een streepje en een cijfer op de rand van het bord.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij het maken van een goed werkende zonnewijzer moet je heel precies werken. Je hebt ook veelgeduld nodig want je moet steeds wachten. Op elk uur leg je er een steentje bij.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
De aarde draait om de zon. Daardoor staat de zon steeds ergens anders aan de hemel. Hierdoor verschuilt de schaduwplek over de grond. Zo kun je de tijd aflezen.
Teq: Waarom? Daarom