Verstopt plaatje

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Beschrijving

Zie jij het verstopte plaatje?

teQ kijkt graag naar dieren in de natuur. In de toekomst hoopt hij zijn lievelingsdier in het echt te zien. Zie jij wat zijn lievelingsdier is?


Zie jij het?
Wat zie je als je naar het plaatje op de pagina hieronder kijkt? Een mooi patroon? Kijk nog eens heel goed. Dan komt er misschien een vorm tevoorschijn. In het 2D-plaatje zit een 3D-plaatje verstopt. Dat heet een stereogram.

Hoe werkt dat?
Je ogen staan iets uit elkaar. Daardoor zien ze het beeld uit een andere hoek. Test dit maar eens. Houd je vinger recht voor je neus. Doe eerst alleen je linkeroog dicht. En daarna alleen je rechteroog. Je merkt dan dat je met allebei de ogen een verschillend beeld ziet. Het lijkt of je vinger van plaats wisselt. Heb je allebei je ogen open? Dan voegen je hersenen de informatie van allebei de ogen samen. Ze zien de verschillen als diepte.

Het zien van het verstopte 3D-plaatje vraagt veel oefening. Probeer het maar eens.
Houd het plaatje dichtbij je ogen. Kijk dan recht naar voren. Beweeg het plaatje langzaam bij je vandaan. Houd daarbij je ogen ontspannen. Zoek naar patronen die zich horizontaal herhalen. Kijk dan geconcentreerd naar een plek midden tussen twee herhalingen. Kijk ‘door het plaatje heen’, naar een denkbeeldig punt erachter. (Probeer een beetje scheel te kijken.) Het lijkt dan of de twee patronen zich samenvoegen. Als dat gebeurt zie je het 3D-plaatje.