Vingerafdrukken

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Een inkt(stempel)kussen, wit papier, keukenrol,water en zeep.

Beschrijving

Leg een wit vel papier op tafel. Zet het inktkussen voorzichtig naast het papier. Zet ook alvast de keukenrol klaar. Druk je wijsvinger zachtjes in het inktkussen. Rol je vinger een klein beetje naar links en naar rechts zodat de inkt ook op de zijkant van je vinger zit. Haal je wijsvinger rustig van het inktkussen af. Wacht 2 tellen. Plaats je vinger voorzichtig op het witte blad. Rol je vinger voorzichtig een beetje naar links en naar rechts. Haal je vinger recht omhoog van het papier af. Tada! Zo ziet jouw vingerafdruk eruit. Maak je vinger snel schoon met een stuk keukenrol zodat de inkt niet meer afgeeft op andere dingen. Ben je klaar met de activiteit? Was dan je handen goed met zeep. Maar voor het zover is, kun je ook nog kijken hoe de afdrukken van je andere vingers eruitzien.

Tips & Tricks

Speel het vingerafdrukkenspel! Laat een groep vrienden ook hun vingerafdruk op het papier zetten. Schrijf steeds de naam van de persoon onder de vingerafdruk. Pak een aantal kleine Post-it-blaadjes. Laat iedereen ook op een Post-it zijn vingerafdruk zetten (1 afdruk per Post-it). Tijd om te puzzelen! Lukt het jullie om alle Post-its bij de juiste vingerafdruk op het witte papier te vinden?

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Er zijn zoveel dingen te ontdekken over je lichaam. Veel meer dan je op het 1e gezicht ziet. De mens heeft al veel trucjes bedacht om die ‘onzichtbare kenmerken’ zichtbaar te maken. Want al die details maken jou als mens uniek. De politie kan soms door een vingerafdruk een inbreker vinden. Ze maken dan op een speciale manier een vingerafdruk, die je met het blote oog niet kunt zien, toch zichtbaar. Dat is wel een precies werkje. Net als het zetten van je eigen vingerafdruk in deze opdracht.