Touwtjespringen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Samen
Legenda

Wat is er nodig?

een (spring)touw
stevige, vlakke ondergrond
genoeg ruimte om te kunnen springen

Beschrijving

Touwtjespringen is de manier om op een actieve en leuke manier met je gezondheid bezig te zijn. Het is leuk, maar je hebt er ook veel techniek voor nodig. De juiste timing, goed voetenwerk, lenigheid, snelheid, kracht en explosiviteit moeten allemaal samen komen.

Stap 1
Om goed te kunnen springen, moet het touw de goede lengte hebben. Dat kun je heel makkelijk uitrekenen. Vouw het touw dubbel met de uiteinden bij elkaar. Het touw heeft de juiste lengte wanneer het van de grond tot aan je oksel komt.

Stap 2
Oefen eerst met springen zonder touw. Maak kleine sprongetjes van de grond. Zorg dat je steeds op de bal van je voet terecht komt. Wanneer dit goed gaat, kun je ook je armen gebruiken. Draai met beide armen tegelijk kleine rondjes alsof je het springtouw ronddraait.

Stap 3
Pak nu het touw vast in 1 hand (dubbel zodat je allebei de uiteinde vast hebt). Draai het touw met 1 hand rond, zodat het steeds de grond raakt. Probeer een ritme te krijgen in het draaien. Als je het ritme te pakken hebt, kun je mee gaan springen naast het touw.

Stap 4
Tijd voor het echte werk! Pak in beide handen een uiteinde van het touw vast. Adem een keer diep uit. Begin met het touw achter je enkels. Draai het touw in een goed ritme van achter je rug omhoog over je hoofd, naar voren en spring er vervolgens overheen. Spring voldoende omhoog, zodat je over het touw springt. Blijf draaien met het touw en springen. Tadaa … je bent aan het touwtjespringen

Als dit goed gaat, kun je het natuurlijk ook moeilijker maken. Je kunt bijvoorbeeld sneller draaien en springen, met 1 been springen of 2 keer draaien met het touw terwijl je maar 1 keer springt. Of met je armen gekruist het touw draaien.

 

Wist je dat?
Het wereldrecord gezamenlijk touwtjespringen op 12 oktober 2006 is gevestigd? Er waren toen 42.228 scholieren tegelijk 30 seconden aan het touwtjespringen!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Touwtjespringen is een goede oefening voor je coördinatie en balans. Het levert veel plezier op en is goed voor je. Steeds meer volwassenen, waaronder ook topsporters, gebruiken touwtjespringen als onderdeel van een conditietraining. Je gebruikt veel verschillende spieren en traint je hele lichaam.

Touwtjespringen kun je in ieder tempo doen. Als je net begint, kan het nog wat lastig zijn. Het vraagt om doorzettingsvermogen van kinderen. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat. Dan is het een uitdaging om het stapje voor stapje wat moeilijker te maken.