Skittle regenboog

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

5 bekers
warm water
eetlepel
pipet
1 doorzichtig glas of pot
Skittles

Beschrijving

De dichtheid van een vloeistof bepaalt of iets blijft drijven of juist zinkt. Met dit handige trucje gebruik je de dichtheid van stoffen om een mooie regenboog in een glas te maken.

Stap 1
Zet 5 bekers op tafel. Vul de bekers met 4 eetlepels warm water (zodat er in elke beker evenveel water zit).

Stap 2
Nu 5 verschillende kleuren Skittles. Van elke kleur heb je een ander aantal nodig. Dus bijvoorbeeld 2 paarse, 4 rode, 6 oranje, 8 gele en 10 groene. Doe de Skittles per kleur in een beker warm water. Laat het water afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 3
Zet nu het doorzichtige glas in het midden van de tafel zodat je er goed bij kunt. Knijp met een pipet het water (waar de Skittles in zijn opgelost) langzaam in het glas. Begin met het bekers waar de meeste Skittles in zaten.

Stap 4
Doe hetzelfde met het water uit alle andere bekers. Eindig met de beker met de minste Skittles. Wanneer je het pipet gebruik kun je het beste het water langzaam tegen de zijkant van het glas spuiten. Zo voorkom je dat de kleuren gaan mengen en krijg je een hele mooie regenboog!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen worden verrast! Dat levert plezier op en maakt dat hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Kinderen leren over eigenschappen van verschillende materialen in verschillende omstandigheden. En ze ervaren dat je met verschillende materialen diverse activiteiten kunt doen. Kinderen leren zo spelenderwijs dat ze door een nieuwsgierige en onderzoekende houding veel kunnen leren en leuke dingen kunnen beleven.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
In elke beker zit even veel water, maar toch blijft het gele water op het groene water drijven. Het verschil zit hem in het aantal Skittles. Een Skittles bestaat uit suiker. Hoe meer Skittles je dus in het water hebt opgelost hoe meer suiker er in het water zit. De suiker maakt het water zwaarder. Het groene water (met 10 Skittles)  is in het voorbeeld dus veel zwaarder dan het paarse water (met 2 Skittles). Daardoor kun je laagjes maken die op elkaar blijven drijven.  
Teq: Waarom? Daarom