Levensecht dammen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen

Leeftijden

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

stoepkrijt
een buitenruimte die groot genoeg is voor een veld van 10 bij 10 vakken
40 mensen die het spel willen spelen (minder kan ook, als je maar met 5-tallen werkt)
eventueel schmink of een andere middel om als team herkenbaar te zijn.

Beschrijving

Verzamel een groep vrienden (of familie tijdens een saaie verjaardag) en ga levensecht dammen.

Teken met (stoep)krijt een speelbord op de grond. Een dambord is 10 bij 10 vakken. Maak elk vak zo groot dat iemand er ruim in kan staan. Kleur de vakken om en om wit. Het vak hoeft niet helemaal wit ingekleurd, als je maar duidelijk kan zien wat een ‘wit vak’ en een ‘zwart vak’ is. Je kunt ook een kruis zetten in elk ‘zwart vak’

Maak vervolgens 2 teams. Zorg dat het aantal spelers per team gelijk is en altijd deelbaar door 5. Zet op elk vak een persoon waar je normaal de damstenen op het spel legt. Zorg dat alle spelers van hetzelfde team als team herkenbaar zijn, door bijvoorbeeld dezelfde kleur kleding te dragen of allemaal hetzelfde kleur lintje of schmink te dragen. Zo weet je wie bij welk team hoort.

Tijd om te dammen! Speel het spel zoals op het bord. Als er een dam is behaald, springt er een teamlid op de rug van het teamlid dat de dam is geworden. Dat wordt leuk wanneer ‘tante Sjaan’ bij ‘oma’ op de rug moet.

 

Wist je dat?!

Er zelfs wedstrijden sneldammen worden gespeeld? Je krijgt dan per speler maar 5 minuten voor het hele spel en zelfs maar 5 seconden om na te denken over je volgende zet!

Tips & Tricks

Nog even kort de damspelregels op een rijtje:
• Alleen de zwarte vakken mogen gebruikt worden.
• Team wit begint.
• Met damschijven alleen vooruit lopen, ‘slaan’ met een damschijf mag wel achteruit.
• ‘Slaan’ is verplicht (dus als je kunt ‘slaan’, moet je ‘slaan’).
• Meerslag gaat voor enkelslag.
• Een dam mag zoveel vakjes als gewenst per beurt diagonaal zetten, ook achteruit.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit is het een uitdaging om ‘out of the box’ te denken. Een spel dat eigenlijk binnen en aan tafel wordt gespeeld, wordt nu buiten gespeeld en levensecht gemaakt. Het is een spel dat in teams wordt gespeeld en waarbij maar 1 team kan winnen. Hierdoor ervaren kinderen het verschil tussen winst en verlies. Maar tegelijkertijd ervaren ze dat het spelen in een team vooral veel plezier oplevert. Het kan ook een uitdaging zijn. Bedenk maar eens hoe lastig het is om de spelregels uit te leggen aan een grote groep!