Glad ijs

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

een bakplaat (zo groot mogelijk maar hij moet wel in de vriezer passen)
water
verschillende voorwerpen om te testen (denk aan een dopje van een petfles, een sjoelsteen, een waxinelichtje, een stukje stof, wat rubber, kurk enzovoort)

 

Beschrijving

Dat een ijshockey puck goed glijdt op het ijs, maar dat fietsen op  ijs lastig wordt, hoeft waarschijnlijk niemand je te vertellen. Maar weet je ook waarom?

Voor je echt aan de slag kunt moet je het ijs voor het experiment maken. Gebruik hiervoor een zo groot mogelijke plaat, die vervolgens wel in de vriezer past, een bakplaat bijvoorbeeld. Giet hier een laagje water op en zet deze in de vriezer. Na een paar uur zal het water goed bevroren zijn en kun je beginnen aan het experiment. Als je meer tijd hebt, laat de plaat dan een nachtje in de vriezer staan voor het beste resultaat.

Verzamel nu verschillende voorwerpen waarvan je denk dat je ze kunt gebruiken voor het experiment. Probeer zoveel mogelijk verschillende materialen uit te zoeken. Hoe denk je dat deze voorwerpen zullen glijden over het ijs? Als je wilt kun je zelfs een scoretabel maken. Schrijf alle voorwerpen onder elkaar op en maak twee kolommen ernaast. Schijf boven de ene kolom “glijd goed” en boven de andere kolom “glijdt niet goed” . Zet nu achter elk voorwerp een kruis in de kolom waarvan jij denkt dat van toepassing is.

Wanneer je alle voorspellingen hebt gedaan kun je testen of je voorspelling uitkomt. Pak steeds 1 voorwerp en test hoe het glijdt op het ijs. Had je het goed voorspeld? Wanneer je voorspelling anders is dan de test, geef dit dan aan in je tabel. Weet je ook waarom het ene voorwerp goed glijdt en het andere voorwerp niet?

Wist je dat?
Een ijshockeypuck wel 160 km per uur kan glijden!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Dit experiment daagt kinderen uit om op onderzoek te gaan. Zo ervaren ze dat je door te proberen meer leert. Vooraf maken ze  een inschatting en ze ervaren dat je pas een conclusie kunt trekken nadat er verschillende testen zijn uitgevoerd.  Tijdens het experiment maken kinderen  inschattingen of een voorwerp wel of niet glijdt. Ze moeten nadenken over verschillende eigenschappen van verschillende materialen en maken op basis daarvan een inschatting van of het goed zal glijden of niet. Internet kan helpen om eigenschappen van voorwerpen te leren. Kortom: deze activiteit daag je uit om op onderzoek te gaan en antwoorden te vinden. Een belangrijke vaardigheid voor de toekomst!