Robot hand

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 1.5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

foampapier (of karton als je geen foampapier hebt)
schaar
pen/potlood
(papieren) rietjes
touw
plakband
10 kralen
eetstokje

Beschrijving

In je hand zitten een hoop kleine botjes. De kootjes, pezen en spieren verbinden deze botjes met elkaar en maken het mogelijk dat je een vuist kunt maken of juist je duim omhoog kunt steken. Maak je eigen hand na en ontdek hoe die techniek werkt!

Stap 1
Trek je hand over op een stuk foampapier, en een klein stukje van je pols. Knip daarna voorzichtig je hand uit het foam of karton.

Stap 2
Kijk eens goed naar je vingers, elke vinger bestaat uit 3 stukjes. Je duim heeft er maar 2! Knip de papieren rietjes in kleine stukjes. Deze stukjes zijn straks de botjes van je vinger. Probeer ze ongeveer zo lang te knippen als de kootjes waar je vinger uit bestaat.  Plak de stukjes op het foam.

Stap 3
Knip nu nog 5 stukjes van het rietje, deze stukjes mogen iets langer zijn. Plak deze stukjes in je handpalm. Begin bij je vinger en eindig steeds bij je pols.

Stap 4
Knip nu 5 lange stukjes touw, ongeveer zo lang als je onderarm. Bind aan het uiteinde van elk touwtje een kraal. Rijg nu de stukken touw 1 voor 1 door de rietjes (elk stukje touw voor 1 vinger). Zorg ervoor dat de kraal aan de bovenkant, het topje van je vinger zit. Rijg het touw door de 3 ‘vingerbotjes’ en het lange ‘handbotje’.

Stap 5
Alle touwtjes komen samen bij je pols. Het is slim om aan elk einde van de touwtjes ook een kraal te knopen, zo kan het touw niet per ongeluk uit de rietjes glippen.

Stap 6
Plak het eetstokje ook op de handpalm, het stokje mag voor de helft uitsteken naar de plek waar je pols zit. Je kunt het stokje dan makkelijk vasthouden. Wanneer je aan een van de touwtjes trekt beweegt je vinger mee! Kun je je duim opsteken? Of een vuist maken?

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit krijgen kinderen  inzicht in de werking van het lichaam. Ze ‘leren’ inzien dat alle vingers los van elkaar kunnen bewegen en dat je ook combinaties van vingers kunt bewegen. Door met de geknutselde hand te bewegen en deze bewegingen na te doen met de andere hand oefenen ze hun fijne motoriek en de oog-handcoördinatie.Als je deze activiteit samen doet ervaren kinderen dat je samen veel plezier kunt hebben. Ze kunnen samenwerken door tegenover elkaar te zitten waarbij het ene kind de hand beweegt en de andere het nadoet met de zelfgebouwde hand. Best lastig hé?  Wist je dat deze bewegingen aangestuurd worden door de hersenen? Zo ontdek je steeds meer. Kinderen ervaren spelenderwijs dat je door een nieuwsgierige en onderzoekende houding veel kunt leren en leuke dingen kunt beleven.