Tien keer sport en spel voor in de woonkamer

[Totaal: 2   Gemiddelde:  2.5/5]

Deelnemers

groep kinderen

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Samen
Legenda

Wat is er nodig?

Voldoende ruimte, een afgesproken TeamUp Thuis-signaal of een liedje.

Je begint altijd op dezelfde manier. Roep de mensen die TeamUp Thuis willen spelen bij elkaar voor de check-in. Gebruik hiervoor een afgesproken TeamUp Thuis-signaal of een liedje. Daarna doen we een warm-up, spelen een paar games, en tot slot koelen we samen af voor de check-out.

Beschrijving

1. Check-in
Geef de TeamUp-yell om iedereen bij elkaar te roepen. Is iedereen er? Geef elkaar een elleboogboks! Laat zien hoe je je voelt: duim omhoog, omlaag of in het midden. Geef elkaar een complimentje.

2. Handen wassen
Wat is in deze tijd extra belangrijk? Handenwassen-handenwassen-handenwassen!

3. Warming-up
Zet een lekker ontspannend muziekje op. Zoek een plekje in de ruimte. Schud je even goed los. Laat je hoofd rollen. Maak je vingers, je handen en je armen los. Rol met je schouders. Draai met je enkels, je benen en je knieën. Draai je heupen los. Laat het schudden langzaam weer tot rust komen.

Kies uit de activiteiten 4 t/m 6 welke en hoeveel je wilt


4. Staartentikkertje
Pak een handdoekje en stopt ‘m in de zijkant van je broek. Zoek de ruimte op en ga op een armlengte afstand tegenover iemand staan. Zet je voeten stevig op de grond – en dan niet meer bewegen! Tel tot drie en probeer de handdoek van elkaar af te pakken. Wie de handdoek te pakken krijgt, krijgt één punt. Na twee punten kun je iets nieuws proberen, bijvoorbeeld door niet meer stil te staan, maar nog steeds met je voeten op de grond door de ruimte te bewegen.

5. Spiegelen
Ga met z’n tweeën tegenover elkaar staan. Strek je handen uit, maar raak elkaar niet aan. Sta met je voeten stevig op de grond en houd je knieën ontspannen. Beweeg je handen. Volg de bewegingen van je maatje zo nauwkeurig mogelijk, alsof je zijn/haar spiegelbeeld bent. Je mag niet praten. De één is de leider, de ander volgt de bewegingen. Na een paar minuten wissel je van rol.

6. Gekke Kip
Zoek een plekje in de ruimte. Steek allemaal je rechterarm omhoog en schud ‘m uit terwijl je tot acht telt. Doe daarna hetzelfde met je linkerarm, rechterbeen, linkerbeen en rug. Doe het nog een keer, maar nu in vier tellen. Steeds sneller. Doe het nog een keer, maar nu in twee tellen. Doe het nu in één tel.

7. Annemarie Koekoek
Spreek een begin- en een eindpunt af. Eén persoon is Annemaria. Die houdt de handen voor het gezicht. De anderen leggen hun hand op het beginpunt. Annemaria zegt: ‘Annemariaaaaaaaa…. koekoek!’. Terwijl Annemaria’s stem klinkt, beweegt iedereen naar het eindpunt. Je mag pas beginnen met bewegen als Annemaria begint met praten. Zodra Annemaria klaar is met ‘koekoek’ zeggen, probeert iedereen zo snel mogelijk te stoppen met bewegen. Annemaria haalt de handen van haar gezicht. Als ze dan nog iemand ziet bewegen, moet diegene terug naar het beginpunt. Geen discussie, Annemaria is de baas! Het doel is stap voor stap bij het eindpunt komen. Wie dit lukt, wordt de nieuwe Annemaria.

8. Cooling-down: Lang, klein en breed
Zet een heel rustig muziekje op. Iedereen staat op minimaal een armlengte afstand van elkaar. Ga op je tenen staan en strek je armen zo hoog mogelijk boven je hoofd. Je wordt zo lang als een huis. Nu kniel je, knuffel je knieën en leg je kin op je borst. Je wordt zo klein als een muis. Strek je armen en benen zo wijd mogelijk. Je wordt zo breed als een muur. Houd elke positie 6 tot 8 tellen vast.

9. Check-out
Ga op je gemak zitten. Vertel aan iemand wat je het allerleukste vond om te doen.

10. Iets drinken
Als je klaar bent met de spellen, is het tijd om even uit te rusten. Ga lekker zitten, drink een kop thee, sap of water. Jij kunt er weer even tegenaan!

Tips & Tricks

TeamUp Thuis is alléén voor kinderen, ouders en verzorgers die samenwonen. Houd je aan het advies om niet met mensen samen te komen - ook niet voor TeamUp Thuis.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Er is geen goede of slechte manier om de games te spelen. Het gaat erom dat je samen plezier hebt en ook gevoelens en lastige dingen met elkaar kunt delen.