Pass de ijsbol

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Pionnen (voor ieder kind 1) en diverse ballen: groot en klein, zwaar en licht, als ze maar op de onderkant van de pion kunnen liggen.

Beschrijving

Als je een pion ondersteboven houdt en er een bal op legt dan is het net een ijsje! Daar zijn leuke spelletjes mee te doen. Hieronder vind je een aantal suggesties.

Basisspel
Vertel dat de kinderen een ijshoorntje in hun hand krijgen (dit is een omgekeerde pion). Er komt een ‘ijsbol’ (dit is de bal) in het spel die zo goed en snel mogelijk van het ene hoorntje naar het andere moet worden doorgegeven of gegooid. De ‘ijsbol’ mag niet op de grond vallen, want dan wordt het ijs vies.

Variaties
Breng variaties in dit spel aan door de kinderen in verschillende opstellingen te zetten. En gebruik verschillende soorten ballen om het makkelijker of moeilijker te maken. Experimenteer hiermee.

Kringopstelling
Laat de kinderen in een ruime kring staan. Laat ze met de armen en benen wijd staan om deze ruimte te creëren. Als iedereen goed staat, mogen de armen weer langs het lijf en de benen weer bij elkaar. Laat de ‘ijsbol’ de kring rondgaan door hem van hoorntje naar hoorntje door te geven. Je kunt hem ook gooien. De volgende moet hem dan vangen. Nog iets moeilijker: van de ene kant naar de andere kant van de kring gooien.

Rijopstelling
Laat de kinderen een rij vormen met voldoende afstand van elkaar. Zoveel dat als ze hun armen naar voren strekken ze de schouder van degene voor hen kunnen aanraken (behalve de voorste van de rij). Als alle kinderen goed staan, mogen de armen weer langs het lijf. Iedereen heeft het hoorntje weer in de hand. De voorste legt de bal erop en geeft deze door naar achteren. Ieder kind geeft de bal met de hoorn door naar achteren. Je moet de hoorn dus van voor naar achteren over je hoofd tillen. Degene achter jou staat klaar om de bal op te vangen met de hoorn.

Wedstrijd
Maak twee rijen van kinderen. Zet een startpunt en eindpunt op de grond neer op zo’n 20 meter uit elkaar. Als het voorste kind de bal naar achteren heeft doorgegeven dan sluit hij/ zij achteraan in de rij. Zo verplaatst de rij zich beetje bij beetje achteruit, tot het eindpunt. Welke rij is als eerste bij het eindpunt? Extra regel: Als de bal valt dan moet de rij weer bij start beginnen.

Tips & Tricks

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Array
Teq: Waarom? Daarom

Array