IJshouwen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar

Plaats

binnen
buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Benodigdheden voor deze activiteit: vriezer, emmer, bakjes of ijklontjeshouders, dingen om in te vriezen (bloemen, fruit, iets anders uit de natuur), gereedschap waarmee de kinderen veilig ijshouwen (schepje, harkje, speelgereedschap, kleigereedschap en de zon!

Beschrijving

Voorbereiding: Bereid deze activiteit minimaal 1 dag van tevoren voor. Vul de bakjes, emmer en of ijsblokjeshouder(s) met water en doe overal iets in. Bloemetjes en fruit zien er vrolijk uit in ijs! Haal de spullen een uur voordat de activiteit begint uit de vriezer. Dan krijg je het ijs gemakkelijk uit de vormen.

Bikken maar! Ga naar buiten en geef de kinderen een ijsblok(je) waarin iets vastzit. Geef ze de opdracht om het eruit te krijgen. Heeft iemand een idee hoe dit kan? Laat ze bijvoorbeeld met veilig gereedschap bikken op het ijs. Als er fruit in zit, dan kunnen ze dit opeten als het eruit is.

Tips & Tricks

Als je de kinderen alleen wil laten ijshouwen, dan geef je ze een klein ijsblokje, bijvoorbeeld uit de ijsblokjeshouder. Wil je ze laten samenwerken? Geef ze dan een ijsblok uit een emmertje.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit nodigt uit om te ontdekken. Wat werkt wel en wat niet? Willen ze het snel of langzaam eruit krijgen? Met veel geduld kan het ijs smelten in de zon. Het ijs kan ook op de grond gegooid worden, dan breekt het en gaat het snel. Bepaal binnen welke grenzen de kinderen mogen ontdekken.