Portret van jezelf tekenen

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.3]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Een fototoestel, computer en printer, wit A4-papier, carbonpapier, pen en kleurpotloden of stiften.

Beschrijving

Met dit zelfportret spelen we een beetje vals. Je begint namelijk met het maken van een foto van jezelf. Je mag zelf kiezen of je een foto maakt van alleen je hoofd of een foto van je hele lichaam. Je kunt ook kiezen voor een actiefoto waar je heel stoer op staat. Of juist een rustige foto.

Heb je de foto gemaakt dan print je die uit. Doe dit alleen in zwart, niet in kleur.
Pak nu je uitgeprinte foto en een leeg wit blaadje. Je gaat de foto nu overtrekken met carbonpapier. Daarvoor leg je het witte blaadje onderop, dan het carbonpapier en je foto daar precies bovenop. Plak de blaadjes vast aan de tafel met afplakband (schilderstape). Dan kunnen ze niet verschuiven. Heb je geen carbonpapier? Dan kun je de blaadjes ook voor het raam houden. Dan moet je het witte blaadje bovenop houden en de foto eronder.

Nu kun je beginnen met je zelfportret. Best makkelijk eigenlijk. Want het enige dat je hoeft te doen, is met een pen of potlood alle lijntjes van de foto overtrekken.
Let wel goed op dat je echt alle lijntjes één keer overtrekt! Weet je heel zeker dat je alle lijntjes hebt overgetrokken? Maak dan voorzichtig het afplakband los van de tafel. Haal je foto en het carbonpapier los van het onderste blaadje en … tada!
Je eigen zelfportret! Nu alleen nog inkleuren en klaar!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Door zichzelf te tekenen, uiten kinderen zich op een andere manier dan ze normaal gewend zijn. Ze kunnen aangeven hoe ze zichzelf zien. Dat kan verrassende resultaten opleveren! Door samen te praten over wat en op welke manier ze zichzelf hebben getekend, kun je achter nieuwe informatie komen. Bijvoorbeeld over hoe ze over zichzelf denken. Kinderen zien zo of het beeld in hun hoofd klopt bij het beeld dat anderen van hen hebben.