Vreemd Mengsel

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

75 gram maïzena, water, diep bord, eetlepel, keukenweegschaal, maatbeker 0,5 liter

Beschrijving

Weeg 75 gram maïzena af. Doe het in het diepe bord. Giet er 50 ml water bij. Roer goed met de eetlepel. Duw je vinger snel in het water maïzenamengsel. Wat merk je? Duw je vinger langzaam in het mengsel. Wat merk je? Probeer met je handen een balletje te vormen van een beetje van het mengsel. Wat gebeurt er?

Tips & Tricks

Verder experimenteren?

  • Leg het bord met het maïzena-watermengsel op een subwoofer. Wat merk je?
  • Vervang het water in dit recept door afwasmiddel. Wat merk je?

Proefjes met dank aan Centrum JongerenCommunicatie Chemie

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Een maïzena-watermengsel is een mengsel dat zich anders gedraagt dan de meeste mengsels. Bij een langzame beweging worden de maïzenadeeltjes niet tegen elkaar gedrukt, waardoor bewegen gemakkelijk gaat. Bij een snelle beweging druk je ze juist tegen elkaar, waardoor bewegen moeilijk gaat. Chemici gebruiken de eigenschappen van materialen. De eigenschappen van dit mengsel nodigen uit om er mee te spelen. Een materiaal dat iets vergelijkbaars doet als het water-maïzenamengsel wordt verkocht als speelgoed: silly putty.
Teq: Waarom? Daarom
Logo Kinderopvang BijDeHandLogo Kern KinderopvangLogo Triodus KinderopvangLogo IJsselkids KinderopvangLogo COKD KinderopvangLogo KOKO KinderopvangLogo Stichting GroeiBriljantLogo Stichting Peuterwerk AlbrandswaardLogo Stichting DeTafelVanLogo De BuitenwereldLogo Stichting Jeugd- en JongerenwerkLogo BuurtwerkLogo Van Brienenoordschool