Tie Dye

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 2.5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen
buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Een effen kleur shirt of ander kledingstuk, water, fles(sen) met een verdeeltuit, textielverf in poedervorm (in verschillende kleuren). elastieken of touw, handschoenen, een afsluitbare zak, wasmachine, droger of droogrek

Beschrijving

Tie Dye is een speciale verftechniek en betekent vrij vertaald ‘vastgebonden kleuren’. Dit houdt in dat je een kledingstuk of delen er van bij elkaar bindt, om het vervolgens te kleuren. Wanneer je het kledingstuk weer uitpakt, is het op de plekken waar je hem had vastgebonden minder gekleurd dan op losse delen, en dit geeft een gaaf effect van kleurverloop. Wil jij Tie Dye ook eens uitproberen? Volg dan de onderstaande stappen:

 Stap 1: Maak je werkplek klaar. Het verven van stof kan veel rotzooi geven. Zorg dat je je werkplek afdekt en dat je niet te dicht in de buurt bent van andere meubels. Zorg dat je keukenpapier of een oude doek bij de hand hebt om spetters op te vegen.

Stap 2: Week je shirt. Laat je shirt ongeveer 20 minuten in lauw water weken. Door je shirt te laten weken in water, blijft de verf beter op je shirt zitten. Wring na 20 minuten je shirt uit, je shirt moet vochtig zijn en niet kletsnat.

Stap 3: Kies voor een patroon. Doe de elastiekjes op de juiste plaats om mooie vormen met de verf te maken. Zie hieronder voor voorbeelden. Je kunt natuurlijk ook zelf een patronen bedenken.

Stap 4: Maak de verf klaar. Elk pakje textielverf heeft weer andere gebruiksaanwijzingen wat betreft verhoudingen van verf tot water. Als je geen gebruiksaanwijzingen hebt, of gewoon maar wat wilt experimenteren, doe het dan gewoon zoals je zelf wilt. Voor lichtere, transparante kleuren gebruik je meer water en minder verf. Voor felle, levendige kleuren gebruik je meer verf en minder water. Heb je meer kleuren? Doe deze dan in een aparte fles.

Stap 5: Verf je shirt. Je kunt je shirt in een schaal met verf dopen of de verf met een flesje met een verdeeltuit op je shirt verdelen. Je hoeft niet het hele shirt te verven. Je kunt ook kleine stukjes doen, en de rest van het shirt in de oorspronkelijke kleur laten. Voor het shirt te dopen: Laat de verf in de schalen zitten als je je shirt erin wilt dopen. Om het shirt helemaal in de verf te dompelen, pak je het vast en laat je het in de verf zakken. Je kunt het hele shirt weken, of je kunt alleen bepaalde delen in de verf stoppen. Je kunt het hele shirt in een kleur dopen, of je kunt verschillende delen in verschillende kleuren dompelen. Voor het verdelen: Giet de verf het in een flesje met een verdeeltuit. Als je een flesje gebruikt is het makkelijk; spuit de verf op een bepaalde plek en gebruik voor andere plekken eventueel weer een andere kleur. Vergeet niet om beide kanten van je ontwerp te kleuren!

Stap 6: Laat de verf inwerken. Doe het shirt in een afsluitbare zak zodat het vochtig blijft. Laat het 4-6 uur intrekken zodat de verf goed pakt. Als je het op een warme plek legt zal het sneller werken. Was daarna je handen goed!

Stap 7: Spoel de verf uit. Doe handschoenen aan en haal het shirt uit het plastic. Haal alle elastiekjes eraf en spoel de verf met koud water uit in de wasbak. Pas op dat je geen verf op je kleding spettert!

Stap 8: Was je shirt. Vraag aan een volwassenen of die je even helpt. Het shirt gaat nu in de wasmachine, maar doe er geen andere kleding bij. Zet de wasmachine op een koud programma en zet hem aan. Je kunt hierna je wasmachine nog een keertje leeg laten draaien om alle restjes verf te verwijderen.

Stap 9: Laat je shirt drogen en trek het aan. Je kunt je shirt op een lage temperatuur in de droger doen of gewoon aan de waslijn laten drogen.

Stap 10: Klaar! Je hebt nu je eigen shirt gemaakt. Nu kan de modeshow beginnen!

Tips & Tricks

Hieronder vind je een paar voorbeelden van patronen:

Maak strepen. Leg je shirt plat neer op tafel. Rol het shirt op, zodat je een lange rol krijgt. Gebruik elastiekjes of touw om de rol op meerdere plaatsen samen te binden. Als je maar een paar strepen wilt, bind je het shirt maar op drie of minder punten samen. Als je veel strepen wilt bind je er veel meer elastiekjes om. Als je het shirt van boven naar onder oprolt krijg je verticale strepen. Wil je liever horizontale strepen, rol het shirt dan van links naar rechts op.

Maak een spiraal. leg het shirt eerst plat op een tafel. Pak met je duim en wijsvinger het midden van het shirt vast. Draai het shirt nu op vanuit dit punt. Als je het hele shirt op deze manier hebt opgedraaid bind je het met grote elastieken of stukken touw op meerdere plaatsen samen. Je moet minstens zes delen maken, dus gebruik minimaal drie elastieken of touwtjes. Het shirt moet nu ongeveer rond zijn, en door de elastiekjes of touwtjes ziet het eruit als een taart die in punten is gesneden. Voor een ingewikkelder patroon gebruik je meer elastiekjes of touwtjes. Zorg dat er een centraal punt is waar ze elkaar allemaal kruisen. Je kunt ook meerdere kleinere spiralen maken door je shirt in meerdere kleinere spiralen op te draaien. Als je shirt te veel bobbels vertoont, maak die dan glad. Je shirt moet opgedraaid zijn, maar het moet wel plat op tafel blijven liggen.

Maak polka dots. Leg je shirt neer en pak steeds kleine stukjes stof tussen je vingers. Bind touwtjes om de uiteinden van de puntjes die je vast hebt. Voor kleine stippen laat je maar 1 tot 2 centimeter uit het knoopje steken. Voor grotere stippen laat je een groter stuk stof uitsteken.

Maak rozetten. Dit zijn kleine stippen in de vorm van bloemen. Knijp een stukje van je shirt samen. Neem het samengeknepen stukje in je ene hand en knijp met je andere hand een stukje stof er vlak bij samen. Geef dit stukje ook weer over aan je andere hand. Als je een paar samengeknepen stukjes bij elkaar hebt, knoop je ze samen met een elastiekje of touwtje. Je kunt zoveel rozetten maken als je wilt, tot je shirt vol is natuurlijk. Als je een meer gedetailleerde rozet wilt gebruik je meer samengeknepen stukjes. Als je er maar een paar neemt zal je rozet eenvoudiger zijn

Laat je shirt er verkreukt uitzien. Verkreukel je shirt zoals je zelf wilt. Dit mag er lekker rommelig en slordig uitzien, dus je hoeft het niet netjes op te rollen of vouwen. Neem zoveel elastiekjes of touwtjes als je wilt en bind je shirt hier en daar op. Je kunt een patroon maken, maar voor de meest verkreukelde uitkomst doe je gewoon maar wat.

Maak vouwen. Begin onderaan je shirt en vouw het naar boven toe op als een accordeon. Om dit te doen vouw je eerst een gedeelte naar voren, en het volgende deel naar achteren. Herhaal dit tot het hele shirt is opgevouwen. Het aantal strepen dat je krijgt is afhankelijk van het aantal touwtjes of elastiekjes dat je gebruikt. Als je het shirt van onder naar boven opvouwt krijg je verticale vouwen. Om horizontale vouwen te maken vouw je het shirt van links naar rechts op.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Met Tie Dye leren kinderen wat je met (saaie) shirts, die je niet meer draagt, kan doen. De shirts krijgen een kleur of patroon die de kinderen zelf maken. Het shirt voelt weer als nieuw! Weggooien is dus helemaal niet nodig. Daarnaast leren kinderen hoe je een patroon kan maken en wat er gebeurt als de verf gemengd wordt met water of een andere kleur. Een activiteit vol ontdekkingen dus!

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
De verf is speciaal voor kleding. Pas dus op met je kleding die je aan hebt, want die wil je natuurlijk geen kleurtje geven! Gebruik voor de zekerheid bescherming voor je kleding en/of handen!
Teq: Waarom? Daarom