Succes of error

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

groep kinderen

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Spullen die je kunt gebruiken bij de instructies. Gebruik dingen die je in de buurt hebt liggen.

Beschrijving

Robots kunnen niet zelf denken. Wil je dat een robot doet wat jij zegt? Dan moet je duidelijke instructies geven. Hoe goed kun jij dat? Oefen dit met een vriendje of vriendinnetje.

Spreek af wie de robot is en wie opdrachten geeft. Dat is de programmeur. Hij zegt wat de robot moet doen.


De programmeur
Bedenk een eenvoudige taak die je de robot wilt laten uitvoeren. Bijvoorbeeld: een jas aantrekken. Vertel je robotvriend stap voor stap wat hij moet doen. Hangt de jas nog aan de kapstok in de gang? Dan moet je de robot eerst daarheen sturen. Zit de deur dicht? De robot kan niet door deuren heen. Dus vertel hem eerst dat hij de klink moet pakken en de deur open moet doen. Het is belangrijk dat je geen stappen vergeet.


De robot
Je kunt niet zelf denken. Luister goed naar de programmeur. Volg zijn instructies precies op. Is het gelukt (SUCCES)? Of juist niet en was er eenERROR? Bespreek wat er goed en fout ging. Draai daarna de rollen om.

Tips & Tricks

  1.  Teken met stoepkrijt lijnen op de grond. Maak zo een doolhof. Geef je robotvriend instructies zodat hij veilig door de doolhof wandelt. Raakt hij een lijn? Dan moet hij terug naar het begin. Je kunt hier ook een wedstrijd van maken. Speel tegen een ander tweetal. Neem de tijd op. Wie is het eerst door de doolhof?
  2. Doe je robotvriend een blinddoek om. Zo maak je het nog moeilijker. Hij moet dan extra goed naar je instructies luisteren.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Je moet heel precies bedenken welke stappen nodig zijn om iets te bereiken. Daarvoor moet je ook vooruitdenken. Wat zal er gebeuren als je een bepaalde stap zet? Je leert zo de gevolgen van iets te overzien. Dit zijn dingen die van pas kunnen komen als je problemen moet oplossen.