Felle strijd op het water tijdens finale SWKGroep schaaktoernooi

Schaken op een ponton, midden in het zwembad. Tijdens de grote finale van het SWKGroep schaaktoernooi werd deze situatie werkelijkheid. De zes beste schakers, van de ruim 10.000 kinderen die leerden schaken, namen het 19 juni in de finale tegen elkaar op. Wie heeft het beste leren schaken in de afgelopen vier maanden en mag zich de beste schaker van de regio noemen?

 

Als onderdeel van het Jaar van Body & Brains bij de SWKGroep, hebben kinderen én jongeren de afgelopen tijd eindeloos geschaakt. Op maar liefst 250 verschillende kinderopvang-, zorg- en buurtwerk locaties werd er door ruim 10.000 kinderen een hevige strijd geleverd. Op alle locaties hebben de kinderen en jongeren leren schaken met het speciaal ontwikkelde boekje: Schaken doe je zo! Na een periode van intensief oefenen, zijn op alle locaties kwartfinales en halve finales gespeeld. De winnaars mochten op 19 juni door naar de grote finale van dit schaaktoernooi.

 

 

Bijzondere locatie
Decor voor het slotstuk was Zwemcentrum Rotterdam. Een zwembad inderdaad. In samenwerking met Sportbedrijf Rotterdam werd de finale georganiseerd op een ponton, midden in het zwembad . Wilfred den Breejen, combinatiefunctionaris schaken bij Rotterdam Sportsupport, was aanwezig als scheidsrechter. Nog één laatste strijd werd er gestreden. Albert van Kinderopvang BijDeHand bleek de grote schaakkoning, hij mag zich de trotse winnaar noemen.

Waarom schaken?
De keuze om een groot schaaktoernooi te organiseren was voor de SWKGroep niet moeilijk. Alles stond dit jaar namelijk in het thema van Body & Brains. Alle kinderopvang-, zorg-, buurtwerkorganisaties die onderdeel zijn van de SWKGroep, namen de kinderen én jongeren gedurende dit jaar mee in een wereld van optische illusies en hersenkrakers. Schaken past hier perfect bij. “Deze sport geeft namelijk tal van positieve effecten”, vertelt Ad Doorneveld, voorzitter van de raad van bestuur van de SWKGroep. “De sport daagt de hersenen uit en stimuleert het brein. Er worden allerlei verbindingen aangelegd, dat zijn weer andere dan bij rekenen of taal. Dit zorgt ervoor dat het brein complexer denkwerk aankan waardoor je creatiever wordt en sneller problemen kan oplossen. Bovendien stimuleert schaken het geheugen en het ruimtelijk analytisch denkvermogen. Jong en oud kunnen veel leren van dit eeuwenoude strategische spel. Daarbij is schaken vooral erg leuk!”