Terug naar activiteitenoverzicht

Waterfontein

(6 stemmen)
0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
BuitenBuiten

Wat is er nodig?

oude lege petfles (1,5 liter)
rietje
water
teiltje of emmer
ballon
Klei/ tape of ander materiaal om een gaatje mee te dichten (zie stap 3)


Beschrijving van de activiteit

Stap 1
Blaas de ballon op en knijp het tuutje van de ballon met je hand dicht (maak geen knoop!).
Weet je wat er nu in de ballon zit?
Wat gebeurt er als je de ballon los laat?

Stap 2
Pak nu de oude fles. Wat zit er in de fles?
heb je de ballon losgelaten? Blaas hem dan weer op en plaats het tuutje van de ballon over de opening van de petfles, zonder dat je al te veel lucht uit de ballon laat ontsnappen. Wat gebeurt er met de ballon, hetzelfde als bij stap 1? En met de fles? Weet je hoe dit komt?

Stap 3
Vraag een volwassene je te helpen bij deze stap. Prik voorzichtig (bijvoorbeeld met een pen) een gaatje in de zijkant van de petfles. Het gaatje moet de juiste maat hebben zodat je rietje er net doorheen past, maar niet groter dan dat. Prik je rietje in de fles. Zorg ervoor dat je rietje een beetje naar boven wijst (buiten de fles). Gebruik de klei of tape om de kieren van het gaatje rond je rietje goed dicht te maken.

Stap 4
Vul de fles nu met water. Dit lukt maar tot een bepaalde hoogte, daarna komt het water door het rietje weer naar buiten en kan je de fles niet voller maken. Weet je hoe dit komt?
Blaas de ballon weer op en zet deze net als bij stap 2 op de fles. Wat gaat er gebeuren?


Wat levert het op voor de ontwikkeling?

Deze activiteit vraagt om experimenteren. Wat gebeurt er als ik dit doe? En wat als ik dat juist niet doe? Door steeds hardop deze vragen te stellen leren kinderen over oorzaak en gevolg. Ze ervaren dat je bij experimenteren nooit precies weet wat er zal gaan gebeuren. Dat je dus steeds na elke volgende stap moet bekijken of dit volgens plan is gegaan en dat je als dit niet zo is, je plan wellicht moet wijzigen. Zo worden kinderen spelenderwijs voorbereid op werken aan projecten. Kritisch denken wordt gestimuleerd, een belangrijke vaardigheid voor de toemkomst!« »

×
menu