Terug naar activiteitenoverzicht

Maak een mini waterkringloop

(5 stemmen)
groep kinderen
groep kinderen
kind alleen
kind alleen
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar
BuitenBuiten
Levensecht
Levensecht

Wat is er nodig?

Een plastic zak met zipsluiting, verschillende kleuren watervaste stiften (groen, blauw, rood, zwart), water, schilderstape en eventueel blauwe voedingskleurstof.


Beschrijving van de activiteit


Wat levert het op voor de ontwikkeling?

Alles in de natuur staat met elkaar in verbinding. Dat is niet altijd even zichtbaar. Als je het verkleint, wordt het een stuk duidelijker. Je plastic zak is hier een mooi voorbeeld van. De kringloop van water gaat alle dagen van het jaar door en staat nooit stil. Regel-matig genieten we van het effect. Denk maar aan spelen in de sneeuw of aan een verkoelende regenbui op een zomerse dag.


Waarom? Daarom

Het water dat je in de plastic zak hebt gegoten, is warm. Daardoor verdampt het water (van een vloeibare vorm naar gas). De waterdamp stijgt op in de zak en vormt kleine druppels boven in de zak (wolken). Als er teveel waterdamp bij
elkaar komt, plakken de moleculen weer aan elkaar. Deze vormen samen een druppel. De druppel is te zwaar om in de lucht te blijven zweven dus valt hij weer naar beneden (regen). Als de zon door het raam in je zak schijnt, wordt
het regenwater dat naar beneden valt weer opgewarmd door de zon. En zoals je ondertussen hebt geleerd: warm water verdampt. Zo begint de kringloop opnieuw!


« »

×
menu