Terug naar activiteitenoverzicht

Klaar voor de storm

(1 stemmen)
kind onder begeleiding
kind onder begeleiding
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
BuitenBuiten
Spelen en onderzoeken
Spelen en onderzoeken

Wat is er nodig?

2 plastic flessen (1,5 liter zonder etiketten), ducttape en een carrosseriering M8 (deze kan je bij de bouwmarkt kopen).

 


Beschrijving van de activiteit


Tips & Tricks

Je kunt ook een draaikolk in een glazen pot maken. Verzamel een glazen pot met deksel, een theelepel, azijn, blauw afwasmiddel, blauwe voedingskleurstof en water. Maak de pot open. Vul deze voor 3/4 met water. Doe er een paar druppels voedingskleurstof bij. Doe nu een theelepel azijn en een theelepel afwasmiddel in het blauwe water. Draai de deksel van de pot heel goed vast (je kunt hem ook vastlijmen). Beweeg de pot nu in 1 richting rustig rond. Het water draait in dezelfde richting mee. Tadaaa … een draaikolk!


Wat levert het op voor de ontwikkeling?

Niets is sterker dan de natuur. Tegen de kracht van de natuur kan niets of niemand op. Maar als je weet hoe de natuur werkt, kun je het wel gebruiken. De kracht van water is daar een voorbeeld van. Als je in een draaikolk terechtkomt, kun je tegen het water vechten en proberen eruit te zwemmen. Maar dat is bijna onmogelijk. Water is zo sterk! Je kunt je beter mee laten slepen naar beneden. Onderin de draaikolk neemt de kracht van het water af en kun je er makkelijk uit zwemmen. Kijk maar in de fles. Onderin is het water rustig.


Waarom? Daarom

Water is zwaarder dan lucht. Wanneer je de flessen omdraait, wil het water heel graag naar beneden en de lucht juist graag omhoog. Er is maar 1 weg, namelijk door het ringetje. Het water en de lucht kunnen niet tegelijk omhoog en naar beneden. Het water gaat draaien en daardoor ontstaat er een klein gaatje in het midden. De lucht kan hierdoorheen naar boven ontsnappen. Het effect is een gave draaikolk!


« »

×
menu