Terug naar activiteitenoverzicht

Een wolk in een potje

(9 stemmen)
kind alleen
kind alleen
kind onder begeleiding
kind onder begeleiding
0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
BinnenBinnen
Spelen en onderzoeken
Spelen en onderzoeken

Wat is er nodig?

Een pot met een deksel, een paar ijsblokjes, haarlak en heet/warm water.


Beschrijving van de activiteit


Wat levert het op voor de ontwikkeling?

Je begint nu te experimenteren met natuur en wetenschap. Net als Leonardo da Vinci en Albert Einstein ook ooit hebben gedaan. Maar ook zoals ze nu bij Checkpoint doen. Spannend hè? Als je experimenteert, ontdek je hoe dingen werken. Ook leer je oplossingen te zoeken door op verschillende manieren te denken. Dit noemen we oplossingsgericht denkvermogen. Altijd handig als je later moeilijke vragen krijgt!


Waarom? Daarom

Een wolk bestaat uit honderdduizenden kleine waterdruppels. Wolken ontstaan doordat water verdampt (watermoleculen). Al die moleculen zweven door de lucht. Wanneer ze koudere lucht tegenkomen, worden het weer kleine waterdruppels. Deze druppels proberen zich vast te maken aan andere deeltjes in de lucht. Als dat de druppels lukt, heb je een hele kleine wolk. Wanneer al deze deeltjes bij elkaar komen, ontstaat er een grotere wolk.

Wat hierboven wordt uitgelegd, zie je ook bij je experiment. Het warme water in de pot verdampt en stijgt naar boven. Daar komen de watermoleculen koude lucht tegen door de ijsklontjes. Het verdampte water verandert weer in druppels. Wanneer je haarlak in de pot spuit, kunnen de druppels zich vastmaken aan de haarlak. Al die deeltjes samen vormen de wolk in de pot.


« »

×
menu