Terug naar activiteitenoverzicht

Drijven in de zee

(2 stemmen)
kind alleen
kind alleen
0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
BinnenBinnen
Levensecht
Levensecht

Wat is er nodig?

2 glazen
water
zout
2 eieren


Beschrijving van de activiteit

Kun jij in het water drijven? Gewoon lekker ontspannen, zonder dat je langzaam naar de bodem zinkt? In de zee is dit een stuk makkelijker dan in het zwembad, maar waarom eigenlijk?

Als je naar het strand gaat ruikt het altijd een beetje anders. Weet jij wat je dan ruikt?

In de zee zit zout water, dat kun je ook ruiken! Je ruikt zilte zeelucht of ook wel zout water!
Start met een glas op tafel en vul het glas voor 3 kwart met water. Leg het ei voorzichtig in het glas. Wat gebeurt er met het ei? Blijft het drijven of zinkt het?

Pak nu een 2de glas. Vul ook dit glas voor 3 kwart met water. Strooi vervolgens een theelepel zout in het glas. Roer het zout goed door het water heen. Leg voorzichtig het 2e ei in het glas met zout. Wat gebeurt er met het ei? Blijft het drijven of zinkt het?


Wat levert het op voor de ontwikkeling?

Met dit experiment worden kinderen uitgedaagd na te denken over het ‘waarom’ van iets. Door hier met kinderen over te praten en ze zelf te laten ervaren wat er in de verschillende glazen met de eieren gebeurt wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en zal hun onderzoeksdrang worden gestimuleerd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld proberen om

minder of juist meer zout toe te voegen en dan te kijken wat heteffect daarvan is. Of te varieren met andere voorwerpen. Blijft een steen bijvoorbeeld ook drijven?


Waarom? Daarom

Ons lichaam bestaat namelijk voor een heel groot deel uit water (zoet water). Zout water is zwaarder dan zoet water. Omdat het water in ons lichaam dus lichter is dan het zoute zee water blijf je drijven!


« »

×
menu