Terug naar activiteitenoverzicht

Blijf jij droog?

(4 stemmen)
kind alleen
kind alleen
kind onder begeleiding
kind onder begeleiding
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
BinnenBinnen

Wat is er nodig?

een glas
water
kruiden die blijven drijven (bijv. tijm, rozemarijn, peper enzovoort)


Beschrijving van de activiteit

Als je in bad gaat zitten wordt je natuurlijk nat. Als je je hand in de afwasteil stop, blijft deze ook niet droog. Toch is er een manier om je vinger droog te houden terwijl je hem in een glas water doopt. En nee, we spelen niet vals met handschoenen!

Stap 1
Schenk het glas vol met water (niet helemaal tot de rand). Prik met je vinger voorzichtig een klein stukje in het water. Wat gebeurt er?

Stap 2
Ok je vinger was nat… droog hem snel weer af want dan kunnen we verder met het experiment!

Stap 3
Strooi een flinke laag kruiden in het water. De kruiden blijven als het goed is drijven. Wacht even tot het water helemaal stil staat en de kruiden niet meer bewegen. Prik nu voorzichtig je vinger een klein stukje in het water. Wat gebeurt er?

Wist je dat?
Sommige dieren ook gebruik maken van de oppervlakte spanning van water. Een watervlo of waterspin bijvoorbeeld!


Waarom? Daarom

Wauw! Als je je vinger in het water stopt wordt je vinger nat. Maar wanneer er een laagje kruiden op het water ligt kun je je vinger in het water prikken zonder dat deze nat wordt! Er blijven wel wat kruiden aan je vinger plakken, maar je vinger is helemaal droog!
Dat komt door de zogeheten oppervlakte spanning van het water. De bovenste laag van het water is zo sterk dat de kruiden er niet doorheen kunnen. Je drukt met je vinger in de kruiden en daardoor duw je een klein deukje in het water.


« »

×
menu