Kleurenoverlopertje

[Totaal: 2    Gemiddelde: 3.5/5]
groep kinderen
groep kinderen
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
BuitenBuiten
Spelen en onderzoeken
Spelen en onderzoeken

Wat is er nodig?

Voor dit spel heb je niets nodig. Als je het op tijd speelt, heb je een eierwekker of andere klok nodig.


Beschrijving van de activiteit

Bepaal met elkaar wie de tikker wil zijn. Dit spel kun je het beste spelen op een veld. Of een speelplein waar je ruimte hebt om te rennen. De tikker staat in het midden van het speelveld. De kinderen die geen tikker zijn, staan aan één kant van het plein of veld. De tikker bepaalt de kleur. Heb je die kleur in je kleding én kun je die laten zien? Dan mag je rustig overlopen naar de andere kant. De tikker mag jou dan niet tikken. Heb je die kleur niet? Oei, dan moet je zorgen dat je snel naar de andere kant rent. Zonder getikt te worden! Word je toch getikt? Dan ben jij de volgende tikker en mag jij de kleur bepalen.

Variaties
Zijn de kinderen al wat ouder? Dan kun je het spel ook spelen met bijvoorbeeld dierennamen. De tikker bepaalt de eerste letter van een dierennaam. Weet je een dierennaam die met die letter begint? Dan mag je overlopen zonder getikt te worden. En anders… ren zo hard als je kan naar de overkant.
Probeer het ook eens met namen van landen. Of automerken. Je kunt het ook spelen met een tijdklok. Kun je geen naam noemen binnen de afgesproken tijd? Dan moet je ook rennen.

Je kunt ook spelen met een handicap. Bijvoorbeeld dat je moet huppelen of hinkelen.


Wat levert het op voor de ontwikkeling?

Dit spel is goed voor beweging, snelheid en interactie met andere kinderen. Bij de variatiespellen moet je ook goed nadenken over namen en leer je het alfabet. Je leert tactiek te bepalen als je kiest waar je het best kan gaan staan.« »

×
menu