Schaakestafette

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]
groep kinderen
groep kinderen
8 - 12 jaar
Buiten
Buiten
Spelen en onderzoeken
Spelen en onderzoeken
  • Breinbrekers

    Breinbrekers

    Je moet je hersens scherp houden. Anders vallen ze in slaap of worden ze lui. Daag ze elke dag uit met iets waar je hard over na moet denken. Een potje schaken, moeilijke puzzel of een raadsel oplossen bijvoorbeeld.

  • Spelen en sporten

    Spelen en sporten

    Waterpolo, korfbal, dansen, boksen! Het maakt niet uit wat je doet. Als je lichaam maar lekker in beweging is en een beetje moe wordt. Buitenspelen, voetballen in het park of bomen klimmen in het bos is ook heel goed!

Wat is er nodig?

Schaakbord(en), schaakstukken en materiaal waarmee je de afstand aangeeft. Eventueel het SWKGroep boekje met de uitleg van het schaakspel, eventueel obstakels.

Beschrijving van de activiteit

Markeer de afstand die afgelegd moet worden, bijvoorbeeld door middel van pionnen, krijt, tape of touw. Bij het startpunt ligt een schaakbord (eventueel op een tafeltje). De witte schaakstukken liggen aan de overkant van het ene team, de zwarte schaakstukken liggen aan de overkant van het andere team.

Beide teams moeten ervoor zorgen dat hun schaakstukken op de juiste plek op het schaakbord komen te staan. Dit zijn de regels:
– Er rent steeds één kind van elk team naar de overkant.
– Per beurt neemt het kind 1 schaakstuk mee.
– Het volgende kind gaat rennen als het is aangetikt door de vorige.
– Het kind met het schaakstuk plaatst dit op het schaakbord en mag geholpen worden.
– Ze gaan net zo lang door tot alle schaakstukken op het schaakbord staan.

Bij meer dan 2 teams: meerdere schaakborden klaarleggen en meerdere schaakstukken aan de overkant neerleggen. Geef de teams een nummer.

Het spel is afgelopen als alle witte en zwarte schaakstukken op het schaakbord staan. De spelleider heeft onthouden welk team het eerst klaar was. Dit is niet per se de winnaar, de winnaar is het team waarvan alle stukken op de juiste plek staan (of de meeste stukken). Zijn er teams met evenveel goede stukken? Dan heeft het team dat eerder klaar was gewonnen!

Tips & Tricks

Het spel wordt moeilijker als je een volgorde afspreekt waarop de schaakstukken moeten worden opgehaald (bijvoorbeeld op volgorde van waarde: koning als eerste, etc.).

Het spel wordt moeilijker als je obstakels op de route neerzet of als je de kinderen een beperking meegeeft: bijvoorbeeld met één hand op de rug of hinkelend.

Het spel wordt makkelijker als er bij de schaakstukken aan de overkant een voorbeeld ligt van de startposities, of nog makkelijker als dit voorbeeld bij het schaakbord ligt waar ze de stukken op moeten plaatsen.


Waarom? Daarom

Kinderen leren op een speelse manier de startpositie van de schaakstukken kennen. Bovendien is schaken goed voor je hersens en bewegen ook!

« »
×
menu