Pas op, een mijnenveld

[Totaal: 1    Gemiddelde: 1/5]
groep kinderen
groep kinderen
6 - 8 jaar
8 - 12 jaar
12 - 16 jaar
Samen
Samen
 • Breinbrekers

  Breinbrekers

  Je moet je hersens scherp houden. Anders vallen ze in slaap of worden ze lui. Daag ze elke dag uit met iets waar je hard over na moet denken. Een potje schaken, moeilijke puzzel of een raadsel oplossen bijvoorbeeld.

 • Spelen en sporten

  Spelen en sporten

  Waterpolo, korfbal, dansen, boksen! Het maakt niet uit wat je doet. Als je lichaam maar lekker in beweging is en een beetje moe wordt. Buitenspelen, voetballen in het park of bomen klimmen in het bos is ook heel goed!

 • Vrienden

  Vrienden

  Nee, niet achter de computer, tablet of telefoon. Maar samen met je vrienden iets leuks doen.

Wat is er nodig?

Stoepkrijt, een plein, een groep vrienden, een plattegrond van een mijnenveld (of teken er zelf 1 op papier) en eventueel een stopwatch of kookwekker (om het extra spannend te maken).

Beschrijving van de activiteit

Stap 1
Teken een speelveld op het plein. Het speelveld is een vierkant met vakken erin. Je kunt een stoeptegel als vak gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld 5 stoeptegels naar rechts en 5 stoeptegels omhoog zodat je een vierkant van 5 bij 5 tegels hebt.

Stap 2
Teken op papier het speelveld (op bladzijde 85 van het ideeënboek) in het klein na.

Stap 3
Wijs 1 scheidsrechter aan.

Stap 4
De scheidsrechter tekent op het papieren speelveld de plek van de bommen. Hij mag dit niet delen met de spelers. Hoe meer mijnen hij verstopt, hoe moeilijker het spel wordt!

Stap 5
Ga met alle spelers in een rij aan 1 kant van het mijnenveld staan.

Stap 6
De 1e speler mag het mijnenveld betreden. Bij elke stap laat de scheidsrechter weten of de speler veilig is “Veilig!”. Of dat hij op een bom is gestapt “Boem!”.

Stap 7
Als de speler veilig is, mag hij nog een stap zetten. Stapt hij op een mijn? Helaas… dan is hij af en moet hij van het mijnenveld af. Hij moet achter in de rij aansluiten. De volgende speler mag het nu proberen. Heeft hij onthouden welke tegels veilig zijn en waar de mijnen liggen? Elke speler begint steeds bij het begin. Lukt het jullie om samen een veilige route door het mijnenveld te ontdekken?

Is het spel een beetje te moeilijk?
Maak het speelveld dan kleiner.

Mag het spel wat moeilijker?
Maak het speelveld groter. Bedenk een moeilijkere route of zet de kookwekker zodat je ook nog tijdsdruk hebt!

Zin in een wedstrijd?
Je kan dit spel ook tegen elkaar spelen. Wie heeft de minste beurten nodig? Let op: als je nog niet aan de beurt bent, mag je niet kijken.

Wat levert het op voor de ontwikkeling?

Alleen een mazzelkont vindt in 1 keer de weg door het mijnenveld. Maar de meeste mensen hebben hier wel wat meer pogingen voor nodig. Fouten maken is niet erg. Dat hoort bij het leven. Van fouten leer je juist. Geef niet te snel op. Doorzettingsvermogen helpt ook jou naar de overkant!


« »
×
menu