Warm & koud

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

2 precies dezelfde glazen potten (doorzichtig), warm water, koud water, 2 kleuren voedingskleurstof (rood en blauw), een bak met een platte onderkant en een plastic kaart die groter is dan de bovenkant van de potten.

Beschrijving

Beschrijving van de activiteit

Stap 1: vul de eerste pot tot de rand met warm water. Vul de tweede pot tot de rand met koud water. Druppel in de pot met warm water een paar druppels rode voedingskleurstof. Gebruik voor de pot met koud water een paar druppels blauwe kleurstof. Roer voorzichtig door het water zodat de kleurstof goed mengt. Je hebt nu 1 pot met rood, warm water. En 1 pot met blauw, koud water.

Stap 2: zet de pot met rood, warm water in de bak. Zorg dat de pot stevig en recht staat. Pak nu de pot met blauw, koud water. Leg de plastic kaart als een deksel op de pot. Duw met je ene hand de kaart stevig tegen de pot aan. Gebruik je andere hand om de pot om te draaien. Je kunt de plastic kaart nu loslaten. Als het goed is, blijft de kaart zitten.

Stap 3: zet de pot met blauw, koud water nu op zijn kop op de pot met rood water. Controleer goed of de potten precies op elkaar aansluiten. Houd met beide handen de potten vast en vraag iemand anders om de plastic kaart heel voorzichtig tussen de twee potten uit te trekken. Kijk goed wat er gebeurt.

Klaar voor een verrassing? 

Dan moet je opnieuw beginnen met stap 1. Maak weer 2 potten.
1 pot met warm water en 1 pot met koud water. Vul ook weer beide potten met voedingskleurstof.
Zet deze keer de pot met blauw, koud water in de bak. En draai de pot met rood, warm water met een plastic kaart om zodat je hem bovenop de pot met blauw, koud water kunt zetten. Herhaal ook stap 3.

 

Tips & Tricks

Als je stap 2 moeilijk vindt, kun je eerst oefenen. Op de website staat ook de activiteit ‘Zwevend water’.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Wow, hoe cool is dit! Door te experimenteren, doe je ontdekkingen en leer je oplossingen zoeken voor moeilijke situaties. Ook leer je op andere manieren denken; kritisch en creatief. Dit zijn belangrijke vaardigheden voor nu en later.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Warm en koud water zijn niet even zwaar. Het scheelt niet veel, maar wel genoeg om warm water op koud water te laten drijven. Toen je de eerste keer het experiment deed, lag het koude water bovenop. Omdat koud water zwaarder is, zakte het door het warme water heen naar beneden. Daardoor werden het warme en koude water gemixt. Bij het tweede experiment lag het koude water onderop. Het warme water is lichter en blijft op het koude water drijven. Vandaar dat er niks gebeurde met het water.
Teq: Waarom? Daarom